> > Prinses Máxima opent De St@art van RAU

Prinses Máxima opent De St@art van RAU

09-06-2010 - Prinses Máxima heeft gisteren De St@art, het nieuwe kantoor en educatief centrum van Stichting De Apenheul en het Natuurhuis in Apeldoorn geopend. Het gebouw is een ontwerp van architectenbureau RAU uit Amsterdam. Directeur van Coen de Ruiter en architect Thomas Rau waren bij de opening ook aanwezig.

Naast zijn functie als kantoor dient De St@art als centrum voor milieueducatie en als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Er bevinden zich een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een ruimte voor tentoonstellingen en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul in het gebouw. Directeur Coen de Ruiter licht de ambitie van de opdrachtgever toe: "Een inspiratiecentrum dat mensen stimuleert tot het maken van keuzes die bijdragen tot een betere, duurzame toekomst is wat we beogen met De St@art. Vandaar de subtitel ‘ruimte voor duurzaam leven in Apeldoorn’".

In zijn vormgeving lijkt De St@art op een reusachtig houten skelet en vormt een verbindend element tussen de Apenheul en Park Berg en Bos. Met de komst van het gebouw wordt een nieuwe wandelroute door het park naar de entree van de Apenheul geïntroduceerd. Om de beleving van de natuur te benadrukken zijn onderdelen van het gebouw, bijvoorbeeld het auditorium, zo veel mogelijk ondergronds aangelegd.

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. Het grootste spant is 30 meter lang en weegt ongeveer drie ton. Al het gebruikte hout is FSC of PEFC gecertificeerd. De houten vlakken worden binnenkort bekleed met zonnecellen, die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien. De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.

De opdrachtgever vroeg vroeg aan RAU een duurzaam en inspirerend onderkomen. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2 neutraal. Dankzij betonkernactivering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt. De LED verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook