> > Debat toekomst Stationsgebied Leiden in RAP

Debat toekomst Stationsgebied Leiden in RAP

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-06-2010 - Op maandagavond 21 juni organiseert RAP Architectuurcentrum in Scheltema een presentatie- en debatavond over het Stationsgebied van Leiden. Rients Dijkstra van bureau Maxwan zal zijn stedenbouwkundige plan voor het Stationsgebied presenteren. Dit als inleiding op het debat waarbij de bezoekers onder leiding van architect Fons Verheijen kunnen discussiëren over het gepresenteerde plan.

Impressie van nieuw stedenbouwkundig plan Stationsgebied Leiden door Maxwan

“Als er iets is waarover bijna alle Leidenaars het eens zijn, dan is het wel dat het Stationsplein geen waardige entree vormt voor de stad en met spoed moet worden aangepakt”, aldus Fons Verheijen van RAP Architectuurcentrum. “In verschillende stadsenquêtes komt naar voren dat de bezoekers van Leiden bij de eerste stap uit het station een verkeerd beeld krijgen van onze mooie stad. Daarom ben ik blij dat er in opdracht van de gemeente Leiden plannen zijn ontwikkeld voor het Stationsgebied door Rients Dijkstra van Maxwan Architects+Urbanists. RAP Architectuurcentrum is een onafhankelijk platform en het is onze taak om de discussie over architectuur en stedenbouw te stimuleren. Vrijwel iedere Leidenaar maakt regelmatig gebruik van het Stationsplein en heeft er een mening over. Het leek ons daarom van belang om de plannen voor het Stationsgebied aan de bewoners van Leiden door Rients Dijkstra te laten presenteren en met hen daarover in de debat te gaan.”

Fons Verheijen vertelt dat vanwege zijn betrokkenheid bij de realisatie van de fontein Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg op het Stationsplein, hij in gesprek raakte met Rients Dijkstra. “Hij vertelde mij over zijn ideeën voor het Stationsgebied . Dijkstra heeft voordat hij begon met het ontwerpproces, de essentie en de sfeer van het Leidse centrum onderzocht. In onze historische binnenstad hebben we veel smalle en hoge straten en kleinere bouwblokken dan bij het station. Deze schaal wil hij ook toepassen in de omgeving van het Stationsplein. Dus vanaf de straat gezien neemt hij het straatbeeld van de binnenstad over van maximaal vier (woon)lagen. In het midden van de door hem voorgestelde bouwblokken, zorgt hij voor meer kubieke meters door hier terugliggend de hoogte in te gaan. Met een nieuw stratenpatroon van laag-hoge gebouwen maakt hij een visueel aantrekkelijke verbinding tussen de binnenstad en de hoogbouw van het stationsgebied. In plaats van de massieve betonnen blokken die nu het Stationsplein omlijsten, plaatst hij in straten en straatjes lagere gebouwen die zowel winkels, woningen als bedrijven herbergen.”

Het stedenbouwkundige plan omvat niet alleen het Stationsplein, maar het hele gebied rondom het station Leiden Centraal. Rients Dijkstra heeft een visie opgesteld voor de komende twintig jaar. Daarbij is hij uitgegaan van een verhuizing van een (kleiner) busstation naar de zeezijde van het station en de Rijn Gouwe Lightrail met halte plaatst hij eveneens aan de zeezijde.

De debatavond vindt plaats in de theaterzaal van het Scheltema-complex te Leiden. De toegang is gratis. De debatavond over het Stationsplein op 21 juni maakt deel uit van de Pleinenweek die het RAP Architectuurcentrum van 21 tot en met 26 juni organiseert. Andere activiteiten zijn de opening van de tentoonstelling over de Kaasmarkt op 23 juni en een ontwerpmarathon Leidse Pleinen op 25 en 26 juni in samenwerking met het Stadslab.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook