> > GROUP A ontwerpt Crematorion Zorgvlied

GROUP A ontwerpt Crematorion Zorgvlied

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-06-2010 - GROUP A werkt voor begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam aan het ontwerp van het eerste Crematorion van Nederland. Het nieuwe gebouw heeft als doel om zo goed mogelijk aan de wensen van diverse gebruikersgroepen te kunnen voldoen.

In tegenstelling tot een crematorium is het Crematorion in opzet en inrichting gericht op de daadwerkelijke verbranding, en op de spirituele gedachten en beleving die daarbij horen. Het is een vrijstaand gebouw, los van de aula, dat uitsluitend een crematieoven en verwerkingsruimte huisvest. De kist wordt, na de plechtigheid in de aula, in een stoet naar het Crematorion gebracht. Daar krijgen nabestaanden de keuze om de kist - in aanwezigheid van de genodigden - in een speciale voorhof achter te laten, of deze zelf in de oven te brengen. De oveningang is direct verbonden met de buitenlucht; men staat wel onder een luifel, maar is niet binnen. Ook kunnen alle genodigden, anders dan bij een uitvaart in een crematorium, bij de invoer aanwezig zijn.

In het Crematorion vindt het laatste onderdeel van het afscheidsritueel plaats, waarmee het ‘teruggeven van de overledene aan de kosmos’ wordt gesymboliseerd. Cremeren in het Crematorion benaderd de beleving horende bij een begrafenis. Het geeft verbranding een nieuwe vormgeving en

ontdoet zich van het efficiënte en zakelijke imago dat een crematorium vaak draagt.

De historische begraafplaats is voor een groot deel aangelegd in de 19de eeuw door landschapsarchitect Zocher. In het ontwerp van GROUP A speelt de routing over deze begraafplaats, de tocht die de overledene en nabestaanden maken van de entree naar aula, en vervolgens naar het Crematorion een belangrijke rol. De route voert vanaf de entree langs de oudste delen van de begraafplaats, en houdt halt bij de aula. Na de dienst vervolgt de stoet zijn weg onder monumentale bomen, naar de rand van de begraafplaats, waar het groen zich opent naar het water, en zich het nieuwe Crematorion bevindt. De ingang ligt een meter boven het omliggende terrein, waardoor het laatste deel van de route een 'opwaartse' lijn kent.

Het gebouw is ingebed in het landschap. Het bestaat uit een kap van tentdoek die licht doorlaat; het is mogelijk de kap in verschillende kleuren aan te lichten, naar gelang de wensen van de nabestaanden. De vorm van de kap, die aan drie zijden wordt omsloten door het landschap, gaat over in die van de omringende heuvel. Tussen de kap en de omringende aarde is een natuurstenen laag aangebracht, waardoor een vloeiende overgang ontstaat.

De kap is georiënteerd op de zon; de draaiing in het gebouw komt voort uit het verschil tussen de zoninval en de richting van het terrein. Door de opening bovenin de kap komt zonlicht het interieur binnen, waar het langs een wand met glasmozaïek naar beneden valt. Deze wand is tegelijkertijd de scheiding tussen de voorruimte en het functionele programma van de Crematorion.

De oplevering van het Crematorion is gepland in 2011.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook