> > Bibliotheek Astana van B.I.G.

Bibliotheek Astana van B.I.G.

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-07-2010 - In Astana te Kazachstan worden een aantal grote projecten van Westerse architecten gerealiseerd. Vorige week werd het Khan Shatyr Entertainment Center geopend. Dit door Foster+Partners ontworpen gebouw heeft 's werelds grootste tentconstructie uit ETFE. In aanbouw is de Nationale bibliotheek van de Bjarke Ingels Group (BIG).

Astana National Lbrary: twee impressies, een plattegrond en twee doorsneden (Beelden Bjarke Ingels Group).

Architectenbureau BIG uit Denemarken kreeg de opdracht voor het 37.000 m² tellende gebouw na een competitie met onder meer Norman Foster en Zaha Hadid. Inmiddels is een gedeelte van de fundering en kelder voltooid.

Het gebouw is een mix van vier structuren: een cirkel voor de nationale archieven, een spiraal voor de publieke ruimten, een complexe möbius envelop als gevel en een radiale structuur voor het omliggende park.

De spiraal met publieke ruimten bevat auditoriums, studieruimten, onderzoeksfaciliteiten, kantoren en vergader- en conferentieruimten. De gevel, die om het geheel is gespannen, is een dubbele Möbius ring. De gevel draait van verticaal tot horizontaal en terug. Dit is vooral in de twee doorsneden rechts goed te zien.

Vijf betonnen kernen zorgen voor de stabiliteit van het gebouw. Het spiraal vormige gedeelte van de bibliotheek is rechthoekig in doorsnede en wordt opgebouwd uit stalen onderdelen die 15,5 meter hoog en 14,5 meter lang zijn. De frames zijn radiaal gerangschikt rond de spiraal, en zijn verbonden door balken op elke hoek. PV-cellen in de gevel zorgen voor energie-opwekking en schaduw.

Projectinformatie: Astana National Library / Opdrachtgever: Kazachstan Presidential Office / Ontwerp: Bjarke Ingels Group, Projectleider: Thomas Christoffersen, Team: Amy Campbell, Jakob Henke, Johan Cool, Jonas Barre, Daniel Sundlin / Adivseurs: ARUP AGU, RAMBOLL, PKK / Vloeroppervlak: 37.000 m².

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook