> > BNA Kubus 2010 voor Neutelings Riedijk

BNA Kubus 2010 voor Neutelings Riedijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-07-2010 - De BNA Kubus architectuurprijs wordt dit jaar toegekend aan architectenbureau Neutelings Riedijk voor het gehele oeuvre. De jury roemt is de geraffineerde combinatie van slimheid en ‘sloomheid’. Het bureau excelleert in vernuftige, ruimtelijke concepten, die het maximale uit een opgave halen en het plan naar een hoger niveau tillen.

Werk van Neutelings Riedijk: Drukkerij te Ede, woongebouwen Sfinxen in Huizen, Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum, IJ-toren te Amsterdam en gevelfragment brandweerkazerne te Breda (foto's door Bart van Hoek).

De BNA Kubusjury 2010 was binnen de gestelde opdracht – een oeuvreprijs toe te kennen voor de bijzondere bijdrage aan de Nederlandse architectuur – overtuigd en unaniem van mening dat de Kubus toekomt aan bureau Neutelings Riedijk. Het bureau roept vooral bewondering op door het op innovatieve wijze omgaan met bestaande oplossingen en typologieën.

De jury zegt in het persbericht over Neutelings Riedijk: "Het bureau hecht veel waarde aan vakmanschap en ambacht, waarbij elk gebouw zowel van binnen als van buiten een passende, eigen expressie krijgt. De gebouwen hebben een geraffineerd afwerkingsniveau en zijn tot op het laatste detail doorwerkt. Die liefde en aandacht voor consistente en goed gemaakte gebouwen, voor ‘slow architecture’, uit zich ook in de bureauorganisatie. Neutelings Riedijk kiezen voor een relatief klein bureau en daarmee voor een beperkte opdrachtenportefeuille. Elk ontwerp krijgt de tijd en de aandacht die het verdient. Met hun houding slagen Neutelings Riedijk erin om in een tijd van recessie de ambities en aspiraties van architectuur hoog te houden. Hun eigenzinnige en knap gemaakte gebouwen dragen onmiskenbaar bij aan de erkenning van het vak door een breed publiek. Ook de regelmatig gezochte samenwerking met kunstenaars en integratie van kunst en architectuur in het oeuvre van Neutelings Riedijk wordt zeer gewaardeerd."

Partners van bureau Neutelings Riedijk zijn Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk. Bekende ontwerpen van het Rotterdamse architectenbureau zijn Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum (1999 - 2006), Scheepvaart en Transport College, Rotterdam (2000 - 2005) en Universiteitsgebouw Minnaert op de Utrechtse Uithof (1994 - 1997). Voorlopig hoogtepunt in het oeuvre is het Museum aan de Stroom in Antwerpen, dat in 2011 open gaat voor het publiek.

De BNA Kubusjury bestaat dit jaar uit Jeanne Dekkers (voorzitter), Salomé Bentinck, Haiko Meijer (Onix), Jan Pesman (cepezed), Janny Rodermond en Vera Yanovshtchinsky.

De BNA Kubus is de hoogste onderscheiding van de BNA die wordt toegekend voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De BNA Kubus wordt tweejaarlijks uitgereikt en werd eerder onder meer toegekend aan de architecten Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem & Crouwel, Koen van Velsen, Aldo en Hannie van Eyck, Wiel Arets, Frits van Dongen en OMA. In 2008 nam bureau cepezed de BNA Kubus in ontvangst.

De uitreiking van de BNA Kubus vindt in november 2010 plaats.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook