> > Buro Lubbers wint wedstrijd plein Parade Den Bosch

Buro Lubbers wint wedstrijd plein Parade Den Bosch

13-05-2009 - Buro Lubbers heeft de competitie voor de herinrichting van het plein de Parade in Den Bosch gewonnen. In de laatste selectieronde koos het publiek voor het gedurfde ontwerp van Buro Lubbers. De Parade wordt een aangenaam plein voor verstilling en bezinning, ontmoeting en vertier. Een nieuw podium voor Den Bosch.

De Parade is het monumentale en culturele hart van Den Bosch waar jaarlijks tal van evenementen plaatsvinden. Tegen het decor van de Sint-Jan, aan de voet van de schouwburg, de terrassen en de historische panden voorziet Buro Lubbers een hedendaags en groen plein, een plein voor cultuur en ontmoeting met een lange, levendige toekomst in het verschiet. Het ontwerp van Buro Lubbers optimaliseert de positie van de Parade in de stad, het bomencarré en de culturele functionaliteit.

Als een zelfstandige en hoogwaardige plek in de stad zal de Parade zich onderscheiden door een bijzondere verharding: een vloer van Belgisch hardsteen. Dit duurzame materiaal met een warme uitstraling zorgt voor een vlakke, comfortabele vloer van gevel tot gevel. Het beeldkenmerk van het plein blijft het bomencarré. Waar het carré nu nog uit kastanjes bestaat, zullen straks vitale, geurende, niet druipende linden het beeld van het plein bepalen en de functionaliteit vergroten. Het groene beeld van de Parade wordt versterkt door de aanleg van een kerktuin rond de Sint-Jan. De kathedraal wordt hiermee nog meer op een voetstuk gezet. De rijke culturele geschiedenis en het actuele gebruik van de Parade worden tot slot op verschillende manieren verbeeld in het Parademuseum, een verzameling van maquettes, een luisterbank en interactieve, multimediale instrumenten om het historische en hedendaagse verhaal van Parade te vertellen. Kortom, net als een vaartocht op de Dieze, zal de Parade straks een reden op zich worden om een bezoek te brengen aan Den Bosch.

Het plan voor de Parade is tot stand gekomen na een Europese aanbesteding waarna vijf (inter)nationale bureaus zijn uitgenodigd om een voorlopig ontwerp te maken. De plannen van Buro Lubbers en Atelier Quadrat zijn vervolgens geselecteerd om verder te ontwikkelen. Via een meningpeiling mocht het publiek tot slot een voorkeur uitspreken voor een van de plannen. 68 procent van de mensen koos voor het plan van Buro Lubbers. De uitvoering van het ontwerp start in het najaar van 2010.

Buro Lubbers is een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur, stedenbouw en de inrichting van de openbare ruimte. Sinds 1993 ontwerpt het bureau projecten op elk schaalniveau, voor zowel publieke als private opdrachtgevers. De kenmerken van het bureau zijn: een multidisciplinaire aanpak, een vernieuwend vakmanschap, een scherpe analyse, een stoere en poëtische vormentaal en een kritisch oog voor detaillering. Andere door Buro Lubbers ontworpen pleinen zijn onder meer: Plein 1944 in Nijmegen, Ontmoetingsplein in Kapellen (BE), het Mathildeplein in Eindhoven, De Bisschoppen in (De Uithof) Utrecht en Plein Choorstraat in Dem Bosch.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook