> > Nieuwe bibliotheek in Helmond van BOLLES+WILSON

Nieuwe bibliotheek in Helmond van BOLLES+WILSON

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-09-2010 - In oktober opent de nieuwe bibliotheek van Helmond. De door BOLLES+WILSON ontworpen bibliotheek is het eerste voltooide onderdeel van het nieuwe winkelgebied in deze stad. Het masterplan is van Prof. Joan Busquets.

De bibliotheek is gerealiseerd direct naast de kubuswoningen met theater het Speelhuis van architect Piet Blom uit eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Het gebouw sluit aan een zijde aan op het Speelhuisplein. De gevel naar de straat is de representatieve gevel. Hier bevindt zich de hoofdentree van de nieuwe bibliotheek. De entree wordt gemarkeerd door de verticale tekst "bibliotheek".

Het gebouw heeft gevelbekleding met donkerbruine baksteen in het zeldzame Hilversum formaat (50 x 290 mm). BOLLES + WILSON koos er voor het metselwerk uit te voeren met open stootvoegen. Voor de plint is een platte beige baksteen gebruikt (in 3 verschillende hoogten - 50, 100, 140 mm). Het metselwerk is hier gelijmd.

Op de begane grond bevindt zich een café en terras. De hoofdentree heeft een dubbel hoge ruimte. Het gebouw heeft ook een ingang aan het Speelhuis De opdracht van BOLLES + WILSON bestond ook uit de inrichting en verlichting van de bibliotheek.

Het architectenbureau BOLLES+WILSON uit Münster (Duitsland) realiseerde eerder in Nederland onder meer het Luxortheater in Rotterdam (1994 - 2001), de winkels en woningen rond de Hengelose Brink (1996 - 1999) en het Spuiblok in Den Haag (2003 - 2008).

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook