> > Renovatie Oostlijn metro Amsterdam

Renovatie Oostlijn metro Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-10-2010 - Architectenbureau GROUP A en multi-disciplinair ontwerpbureau Fabrique hebben de Europese aanbesteding voor de stationsrenovatie van de 30 jaar oude Oostlijn van de Amsterdamse metro gewonnen. Het voorstel van GROUP A en Fabrique gaat volgens de jury ‘terug naar de basis van het oorspronkelijke ontwerp’, maar is ook ‘een visie op de toekomst’.

De Oostlijn loopt deels ondergronds, deels bovengronds, van het Centraal Station naar Amsterdam Zuidoost. Het brutalistische ontwerp voor de Oostlijn, van de hand van architecten Spängberg en Van Rhijn, dateert uit de jaren zeventig. Het oorspronkelijke concept is in de loop der jaren echter sterk verrommeld, en niet meer toegerust op veranderingen in de toekomst. De opdracht omvat de herinrichting van de ondergrondse perrons, de verdeelhallen en de ingangspartijen van zestien stations. Voor de aanbesteding hebben GROUP A en Fabrique een visie gepresenteerd aan de hand van het ondergrondse station Wibautstraat en het bovengrondse station Bullewijk. Momenteel wordt gewerkt aan de uitwerking van een visie voor alle stations afzonderlijk, waarna een definitief ontwerp zal worden gemaakt.

Het doel van de renovatie is volgens GROUP A / Fabrique het creëren van een eigentijdse metro die goed functioneert, overzichtelijk is en prettig om te gebruiken. Dit wordt gerealiseerd zonder het oorspronkelijke karakter van de metro te ontkennen. Dit ‘DNA ’ vormt juist een solide en rustige achtergrond. Door indirecte verlichting van deze achtergrond wordt de ruimte op een comfortabele manier voelbaar. Lichtaccenten en vides op de juiste plaatsen zorgen voor de oriëntatie van de reiziger. Tenslotte worden alle ‘verrommelende’ elementen samengebracht en geïntegreerd in clusters. Deze clusters zorgen voor helderheid en kleur. Zij zijn aanpasbaar voor veranderingen in de toekomst. Door deze ingrepen wordt de metro weer helder en fris, en een comfortabele aanvulling op de openbare ruimte van Amsterdam.

GROUP A heeft al eerder gewerkt aan renovatieopgaves, zoals de CaballeroFabriek, de Cobercofabriek en de NDSM-Smederij. Fabrique heeft ervaring in het ontwikkelen van visies, huisstijlen, bewegwijzering en meubilair voor infrastructurele projecten, onder meer voor de NS en het Belgische De Lijn.

De renovatie van de stations door GROUP A en Fabrique is deel van een grootscheepse renovatie van de Amsterdamse metro. De Oostlijn van de Amsterdamse metro (vanaf Amsterdam Centraal lijn 53 naar Gaasperplas en lijn 54 naar Gein) is 30 jaar oud. Veel onderdelen zijn aan vernieuwing toe. De sporen in de ondergrondse tunnel zijn in 2008 vernieuwd. De komende jaren worden de vluchtwegmaatregelen en de brandveiligheid verbeterd en de boven-en ondergrondse stations gerenoveerd. Als het werk in 2014 voltooid is, voldoet de Oostlijn aan de verscherpte eisen van nieuwe wet- en regelgeving.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook