> > Koetshuis van het Drents Museum teruggeplaatst

Koetshuis van het Drents Museum teruggeplaatst

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-11-2010 - Het Koetshuis van het Drents Museum wordt vandaag teruggeplaatst. De verhuizing, die nodig is om de ondergrondse uitbreiding van het museum mogelijk te maken, gaat 24 uur duren.

Impressies van het ontwerp en een foto van de bouw. (Beelden: designed by Erick van Egeraat).

De uitbreiding van het museum vindt voor een groot gedeelte ondergronds plaats. Daar komt de nieuwe, deels ondergrondse, grote tentoonstellingsruimte. In 2009 werd het Koetshuis van zijn oorspronkelijke plek gehaald. De spectaculaire terugplaatsing van het koetshuis als ‘zwevende’ entree combineert bestaande- en nieuwe elementen van het museum op verrassende wijze. Het koetshuis ‘rust’ in de nieuwe situatie op een glazen plint. Waardoor de uitbreiding op een elegante manier wordt benadrukt. Overdag zorgt deze ruimtelijke ingreep voor daglichttoetreding. ’s Avonds en ’s nachts transformeert de interieurverlichting het koetshuis als een nieuw baken voor de stad en zijn inwoners.

De terugplaatsing is een spectaculaire gebeurtenis. Het wordt een meter boven zijn oude plaats teruggezet. Het koetshuis verkrijgt hierdoor een nieuwe identiteit. Het wordt de nieuwe monumentale entree van het Drents museum. De bezoekers dalen in deze entree af in de nieuwgebouwde grote zaal. Deze tentoonstellingsruimte biedt, in tegenstelling tot het oude museum, de ruimte voor grotere tentoonstellingen. Hierdoor kan het Drents museum nog intensiever gaan samenwerken met nationale en internationale musea in het aanbieden van sterker programma.

Belangrijk kenmerk van Erick van Egeraat’s ontwerp is de consequente integratie van museum en stad. In een afgewogen spel van gebouw, landschap en water krijgt het museum met de nieuwe expositievleugel een hernieuwde identiteit. Zowel het landschappelijke karakter als het cultuurhistorische beeld van de Assense binnenstad worden met dit ontwerp in belangrijke mate versterkt. “ Ons doel was om nieuwe architectonische en economische waarde toe te voegen met het ontwerpen van uitgesproken nieuwe ruimten voor cultuur” zegt Erick van Egeraat.” Ik ben blij om te zien dat ons ontwerp werkt voor het museum en de stad ”.

De verspringende, beplante dakvlakken van de nieuwe expositievleugel verbinden de bestaande tuinen en parken in de stad. Erick van Egeraat creërt zo een voor ieder toegankelijk parklandschap. Dakopeningen laten indirect daglicht toetreden tot de onderliggende expositieruimtes. Deze aaneengeschakelde ruimtes verbinden de nieuwe hoofdingang van het museum, het bestaande museumcomplex en het Assense stadslandschap.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook