> > Renovatie Waterlandplein in Amsterdam voltooid

Renovatie Waterlandplein in Amsterdam voltooid

30-11-2010 - In Amsterdam-Noord ondergaat het Waterlandplein een grootschalige vernieuwing. Het eerste project is voltooid. Drie woongebouwen met 222 woningen zijn naar ontwerp van Hans van Heeswijk architecten grondig gerenoveerd.

De renovaties maken deel uit van een vernieuwd Waterlandplein waar binnenkort wordt gestart met de realisatie van een nieuw woon- en winkelcentrum naar ontwerp van Atelier Pro en de Architekten Cie. Het renovatieproject is ontwikkeld door Nieuw Waterlandplein CV en is een initiatief van Ymere en AM.

Door de aansluiting op het nieuwe winkelcentrum was het noodzakelijk om de hoofdentrees van de toren- en galerijflat te verplaatsen naar de straatzijde. Hierdoor ontstond tevens de mogelijkheid om deze lichter en ruimtelijker te maken. Door een nieuwe tweelaagse entree zijn deze nu uitnodigend en sociaal veiliger. Ook de winkelplint bij de galerijflat en de torenflat is aangepast naar een tweelaagse opzet en uitgevoerd in een donkere roodbruine metselsteen. Deze plint zal straks een naadloos onderdeel vormen van het nieuwe winkelcentrum.

Binnenin de flat zijn de lifthallen opgeknapt en de liften stoppen nu allen op elke verdieping. De galerijgevel van de hoge galerijflat is voorzien van een glazen vliesgevel die zorgt voor extra beschutting. De ruiten daarvan zijn iets scheef geplaatst waardoor er kieren ontstaan voor ventilatie en wordt voorkomen dat er een glad spiegelend vlak ontstaat. De sterke structuur van de flats en het expressief maken hiervan vormde de basis voor de architectonische keuzes. De oorspronkelijke rommelige witte spijlenhekken zijn vervangen door strakke stalen frames met transparante strekstalen hekken. Op de zonbeschenen gevels zijn de frames voorzien van elektrisch bedienbare zonwering. In plaats van willekeurige zonneschermen ontstaat nu een samenhangend beeld en krijgen functioneel zowel de woonruimtes als de balkons beschutting.

Achter de hekken zijn de bestaande houten puien met enkel glas vervangen voor nieuwe puien met isolatieglas, aan de balkonzijde van vloer tot plafond, wat de ruimtelijkheid van de woning en de relatie met buiten vergroot. Tevens zorgen deze voor een betere thermische en geluidsisolatie. De daken zijn opnieuw geïsoleerd en de lage galerijflat is voorzien van een mos-sedumdak. Ook de kopgevels en overige dichte geveldelen zijn geïsoleerd en voorzien van nieuwe gevelbekleding.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook