> > 2 projecten in Rusland van Erick van Egeraat

2 projecten in Rusland van Erick van Egeraat

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-12-2010 - Op 7 december zijn twee gebouwen van de Nederlandse architect Erick van Egeraat in de autonome regio Khanti-Mansiysk in Rusland officieel geopend: de schaakclub in Khanty-Mansiysk en het Vershina handels-en entertainment centrum in Surgut.

Het Vershina handels- en entertainment centrum in Surgut: een doorsnede

De schaakclub te Khanty-Mansiysk was in september al het toneel van de Chess Olympics 2010 . Het 5.000 m² grote gebouw gaat nu officieel open voor haar gebruikers. Erick van Egeraat werkte nauw samen met de gemeente Chanty-Mansiysk en haar belangrijkste financier Gazprom om dit bijzondere gebouw te realiseren. Hij vergelijkt de Schaakclub met de verschijning van een schaakspeler. Roerloos op de buitenkant, maar met grote interne strijd om de tegenstander te verslaan. Dit contrast wordt benadrukt door de koele uitrstraling van de met zink beklede gevel en het "warme" overwegend houten interieur.

"Dit gebouw is een klein icoontje, maar kan al snel de eerste stap worden in de herontwikkeling van deze unieke stad in het centrum van Eurazië", zegt Erick van Egeraat.

In tegenstelling tot de ronde Schaakclub heeft het Vershina handels- en entertainment centrum in Surgut een vlakke gevel met scherpe hoeken. Het gebouw biedt ruimte voor detailhandel, extreme sports, dans, restaurants, bars en een ondergrondse nachtclub. De acht verdiepingen tellende en 37.000 m² grote locatie biedt 24 uur per dag activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Het spel van licht en donker en dag en nacht vormen de basis voor het concept.

"Toen ik de eerste schets voor het handels-en entertainment centrum presenteerde was de reactie verbazing. Nu het voltooid is, is het mijn beurt om verbaast te zijn. Ik ben trots om dit bereikt te hebben voor de stad Surgut", zegt Erick van Egeraat over de realisatie van zijn ontwerp.

Het gebouw is uitgerust met een uitgebreid verlichtingsysteem. Op de glazen gevel worden bewegende advertenties geprojecteerd. Het gebouw is op enkele plaatsen doorsneden om scherpe volumes te vormen en daglicht diep in het centrum van het gebouw te laten doordringen. 's Nachts wordt het handels- en entertainment centrum getransformeerd in een baken van licht in de overwegend donkere winters van de Siberische provincie.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook