> > Neutelings Riedijk wint competitie in Den Haag

Neutelings Riedijk wint competitie in Den Haag

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-12-2010 - Neutelings Riedijk Architecten is de winnaar geworden van de aanbesteding voor het ontwerp van het nieuw dans- en muziekcentrum aan het Spuiplein in Den Haag. Of het gebouw gerealiseerd gaat worden is nog onzeker.

Beelden van het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten voor het dans- en muziekcentrum: een langsdoorsnede, een beeld van de centrale hal en het muziekcentrum gezien vanaf het Spui.

Neutelings Riedijk Architecten is gekozen omdat in hun ontwerp het Nederlands Danstheater, het Residentieorkest, het Koninklijk Conservatorium en de Stichting Gastprogrammering op de beste manier gezamenlijk onderdak kunnen vinden.

Naast Neutelings Riedijk waren Zaha Hadid Architects en RAU met Powerhouse Company nog in de race voor de opdracht.

Het voorstel van Neutelings Riedijk bestaat uit een langwerpig gebouw met 10 verdiepingen. De zalen van de verschillende gebruikers zijn op elkaar gestapeld. Het nieuwe cultuurgebouw gebouw van 45.000 m² krijgt een grote centrale hal aan de stadhuiszijde. Het gehele volume wordt bekroond door een koepel.

Het gebouw gaat zo'n 120 miljoen euro kosten. Het dans- en muziekcentrum krijgt een Opera/Dans zaal met 1.100 zitplaatsen, een theater met 500 plaatsen en een zaal voor ensemble voorstellingen met 700 plaatsen.

De commissie vindt het structuurontwerp van het architectenbureau 'een veelbelovend, logisch opgebouwd concept, dat een nieuw en eigentijds evenwicht zoekt tussen de schaal van de historische binnenstad en de hoogbouw van het naastgelegen Wijnhavenkwartier'.

De commissie acht de voorgestelde koepel bovenin het gebouw in meer dan één opzicht een vondst. Beide daarin gelegen zalen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebruikt, maar ook als één grote zaal fungeren. Hierdoor biedt het gebouw een ongekende flexibiliteit.

Bij de beoordeling van de ingediende ontwerpen heeft de commissie bijzondere aandacht geschonken aan de relatie tussen het gebouw en het Spuiplein. Zij heeft hierbij vooral gekeken naar het belang dat de Haagse burger hieraan hecht.

De bouw van het nieuwe Cultuurforum aan het Spuiplein is met deze uitverkiezing nog niet zeker. Het college van burgemeester en wethouders zal hier later een beslissing over nemen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook