> > Le Monolithe in Lyon van MVRDV voltooid

Le Monolithe in Lyon van MVRDV voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-12-2010 - ‘Le Monolithe’, een energie efficiënt stadsblok gesitueerd in het ontwikkelingsgebied Confluence in Lyon is opgeleverd. Het complex met een totale oppervlakte van 32.500 m² combineert sociale woningbouw, huurwoningen, een woongroep voor gehandicapten, kantoren en commerciële ruimtes.

Le Monolithe in Lyon (beeld: MVRDV).

Het stadsblok na een masterplan va­­n MVRDV bestaat uit vijf delen ontworpen door verschillende architecten: Pierre Gautier, Manuelle Gautrand, ECDM en Erick van Egeraat. Landschapsarchitect West 8 ontwierp de publieke ruimte. MVRDV ontwierp het deel op de kop van het volume, waarvan de gevel over de volledige breedte de Europese eenwording adverteert door de grondwet van de Europese Unie te citeren. ‘Le Monolithe’ is ontwikkeld door ING Real Estate en Atemi.

In 2004 won MVRDV de door ING Real Estate uitgeschreven prijsvraag voor het masterplan Lyon Confluence waarvoor zij een groep internationale architecten had uitgenodigd. Gebaseerd op het MVRDV masterplan, werden de architecten gevraagd om een deel van het project te ontwerpen. Het stedelijke superblok bestaat uit sociale koop- en huurwoningen, kantoren en een ondergrondse parkeergarage. Het blok doet denken aan de Franse klassieke ‘Grand Gallérie’ en wordt gekarakteriseerd door een groot binnenplein met een verhoogde publieke ruimte die uitkijkt over de stad, de nieuwe haven en een park. Doordat elk deel van het blok door een andere architect ontworpen is, ontstaat diversiteit en architectonische variëteit. Elk deel is uniek in materialisatie, samenstelling en architectonische uitdrukking. Het project is onderdeel van de stedelijke herontwikkeling ‘Lyon Confluence’, een gebied van 150 hectare op het zuidelijke deel van Lyon’s Presqu’île waar de rivieren de Rhône en de Saône samenkomen. MVRDV ontwierp het gebouw op de kop van het volume aan de waterkant.

De zuidgevel van het door MVRDV ontworpen gebouw wordt tegen de zon beschermd door middel van geperforeerde aluminium luiken, een verwijzing naar de traditionele lokale architectuur. De appartementen binnen ‘Le Monolithe’ bieden een grote variëteit om verschillende bewonersgroepen aan te trekken. De kantoren zijn verdeeld in aparte eenheden van minimaal 500 m² en worden ontsloten door drie verticale kernen, waardoor per programma individuele toegang geboden wordt. Elke eenheid biedt grote flexibiliteit in de opzet en kan worden aangepast aan de behoeften en eisen van de huurders. Alle ruimtes worden natuurlijk verlicht en geventileerd.

In juni 2005 toen zowel Frankrijk als Nederland in referenda tegen de Europese grondwet stemde besloot MVRDV het gevelontwerp te herzien en integreerde in de gevel een verwijzing naar de waarden, idealen en noodzaak van de Europese Unie. Wanneer de luiken gesloten zijn, wordt het eerste artikel van de Europese grondwet zichtbaar”.

‘Le Monolithe’ is een van de projecten binnen Lyon Confluence, dat wordt ontwikkeld als onderdeel van Grand Lyon’s Concerto-Renaissance programma. Dit programma wordt ondersteund door de Europese commissie. Het gebouw voldoet ruim aan de hoogste Franse duurzaamheidvereisten (Haute Qualité Environnementale). Daarnaast wordt 80 procent van de benodigde energie geleverd door middel van hernieuwbare energiebronnen. De combinatie van een lange reeks installaties en technologieën maken ‘Le Monolithe’ tot een zeer efficiënt, laag energetisch gebouw.

Het ambitieuze grootstedelijke project Lyon Confluence breidt het stadscentrum uit tot het uiterste punt van het schiereiland en creëert verschillende wijken met een divers programma zoals retail en leisure zones, parken, culturele instituten, woningbouw, scholen, kantoren en lokale openbare voorzieningen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook