> > Ontwikkeling plan OMA aan Coolsingel

Ontwikkeling plan OMA aan Coolsingel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-12-2010 - ‘Forum Rotterdam’ is de nieuwe naam van het plan voor het multifunctionele winkel-, woon-, kantoor- en cultuurgebouw aan de Coolsingel in het hart van de Rotterdamse binnenstad. Vandaag werd de tussenstand gepresenteerd aan de Welstandscommissie en vorige week al aan de Raadscommissie FIB.

De beelden uit 2008 van het ontwerp van OMA / Rem Koolhaas. Pas wanneer het voorlopig ontwerp is afgerond in februari 2011 komen er nieuwe beelden van het project beschikbaar.

Het opvallende, transparante ontwerp van Reinier de Graaf/OMA wordt een herkenbaar en beeldbepalend bouwwerk in het centrum. Het verbindt de drie drukste en belangrijke winkelroutes Lijnbaan, Binnenwegplein en Beurstraverse (‘Koopgoot’) met elkaar. Het naastgelegen monumentale Bankgebouw van architect Mertens krijgt een prominente rol in het nieuwe plan toebedeeld onder supervisie van monumentenspecialist Wessel de Jonge architecten.

Ontwikkelaar Multi Vastgoed uit Gouda ontwikkelde eind jaren negentig de ‘Koopgoot’ (Beurstraverse), die in 1997 werd geopend.

Forum Rotterdam is de belichaming van de moderne manier van leven in hartje Rotterdam. Het wordt een voor iedereen toegankelijk complex, waarin commerciële en sociale functies samenkomen. Een stedelijk verbindingspunt dat culturele, commerciële en dienstverlenende activiteiten weet te verbinden. De intentie van de gemeente, architecten en Multi is een forse impuls aan de binnenstad te geven. Het tilt Rotterdam naar een volgende fase in haar naoorlogse ontwikkeling.

Wethouder Karakus laat in een reactie weten het ontwerp van OMA een aanwinst te vinden voor de binnenstad. “We zijn blij dat Forum Rotterdam straks een brug gaat slaan tussen Koopgoot, Lijnbaan en Binnenwegplein. Het complex is fysiek functioneel en markeert een belangrijke plek in het centrum. Het past bij de ambitie van de gemeente Rotterdam om het centrum aantrekkelijker te maken en te intensiveren. Rotterdam heeft die kwaliteitsimpuls nodig: er is een drive om andere en nieuwe winkels naar de stad toe halen. Om daarvoor ruimte te creëren, heb je een bijzonder project als Forum Rotterdam hard nodig.”

Voor Multi Vastgoed staat vast dat Forum Rotterdam een brandpunt van activiteiten wordt, vol levendigheid, ook na sluitingstijd.

Heino Vink, directeur Multi Vastgoed: “Dit is het logische vervolg op de ‘Koopgoot’ die Rotterdam een nieuwe ruggengraat heeft gegeven. Het versterkt de identiteit van die ruggengraat. Forum Rotterdam vormt de ‘missing link’ in het centrum en zal het centrum hiermee een nieuwe kwaliteit brengen.”

Het nieuwe gebouw, dat 66 meter hoog wordt, staat op alle lagen in verbinding met het monumentale Bankgebouw. En in alle windrichtingen zijn er verbindingen met de omringende straten. De entrees van de kantoren, het hotel en de woningen bevinden zich in het Bankgebouw aan de Coolsingel. Winkels en horeca zijn over vele lagen gegroepeerd rond een attractieve en levendige binnenruimte in Forum Rotterdam. Er zijn 6 winkellagen die via 3 loopniveaus ontsloten worden. Hierdoor ontstaan dubbelhoge winkels met puien van 9 meter hoog. De mix van functies maakt Forum Rotterdam tot een bestemming op zich: een ‘verticale stad’.

Het project omvat circa 35.000 m² voor winkels, 3.000 m² voor horecan op de Food Square en 2.000 m² voor cultuur. Daarnaast bevat het plan 10.000 m² kantoorruimte in het nieuwe gebouw, 5.000 m² kantoren in het monument (voor ABN AMRO), 100 appartementen en een hotel met 150 kamers. Groene terrassen bieden de consument een royaal overzicht over alle publieke functies in het gebouw en ook over de omgeving, en maken daarmee een groot uitnodigend gebaar. De toekomstige bewoners en kantoorgebruikers vinden binnen het project alle voorzieningen onder handbereik.

Energiezuinige concepten maken integraal deel uit van het ontwerp. Uitgangspunt bij dit ontwerp is het behalen van een BREEAM ‘Very Good’ rating; tot op heden is er geen winkelproject in Nederland met die rating.

Voor het realiseren van de plannen heeft Multi Vastgoed al de benodigde grond en panden verworven inclusief het oude pand van Jungerhans en de panden van ABN AMRO. De ABN AMRO hoogbouw achter het monumentale gebouw zal worden gesloopt. ABN AMRO zal in het nieuw te realiseren project huurder zijn. De bouw zal in 2012 starten, waarna de oplevering staat gepland in 2016.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook