> > Bouw Groenoord in Leiden van start

Bouw Groenoord in Leiden van start

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-12-2010 - Op maandag 13 december is begonnen met bouw van de nieuwe wijk Groenoord in Leiden. De komende jaren verrijst op het terrein van de voormalige Groenoordhallen een nieuwe stadsbuurt met vijfhonderd woningen.

Ontwikkelaars Ymere en PFC² schakelden gerenommeerde stedenbouwkundigen en architecten in om van Groenoord een typisch Leidse stadbuurt te maken. Zij lieten zich inspireren door de binnenstad van Leiden.

De ontwerpers analyseerden de binnenstad en daarbij werd als snel duidelijk dat er een typisch Leidse architectuurstijl is. Gevels aan het Rapenburg, de Stille Rijn, het Gerecht, de Langegracht en de Oude Vest stonden model voor de architectuurcode voor Groenoord. Hoewel de woningen in de nieuwe stadsbuurt een moderne uitstraling krijgen, lieten de architecten elementen uit de historische architectuur terugkeren in de ontwerpen.

René Buur van KOW Architecten, ontwerper van de 42 Waterwoningen: "We hebben een eigen invulling gegeven aan de historische stijlkenmerken. Dus geen donkere stadshuisjes maar moderne, lichte en ruime woningen, die ondanks hun diversiteit een duidelijk herkenbare stijl hebben. Zo staan in de binnenstad veel witte woningen, straks in Groenoord ook. Statige panden in de binnenstad hebben strenge rasters van ramen. De ramen zitten precies boven elkaar en naar boven toe worden ze wat kleiner. Bij de grotere panden en appartementen in Groenoord vind je dit straks terug. Of het typisch Leidse Huys met de 3-2-1 gevel die alleen in Leiden voorkomt: drie openingen op de begane grond (één deur, twee ramen), daarboven twee openingen en op de bovenste laag maar één raam. Arbeiderswoningen aan de Langegracht met één laag en een dwarskap erop stonden model voor de kleinere woningen in Groenoord."

Ton Mulleners van Mulleners + Mulleners, architect van de 25 Singel- en 18 Buitenhofwoningen: "Vooral in de karakteristieke manier waarop de gevels aan de Leidse grachten verspringen, zagen we mogelijkheden voor een vertaling naar deze tijd. Bij de buitenhofwoningen bijvoorbeeld zie je een soortgelijk ritme terug in de gevels."

Het straten- en grachtenplan van de nieuwe stadsbuurt is zo ontworpen dat Groenoord op een natuurlijke manier zal opgaan in het centrum van Leiden enerzijds en de Tuin van Noord anderzijds. Rob van Velden van Atelier Dutch zegt daarover: "In de loop der tijd zal Groenoord zich voegen naar zijn omgeving. Dan is er een stukje Leiden bijgekomen waar het heerlijk thuiskomen is."

In november gaf de gemeente Leiden de definitieve bouwvergunning af voor het eerste deelplan, bestaande uit 42 gezinswoningen aan het water. De eerste woningen worden in de zomer van 2012 opgeleverd. Inmiddels is meer dan de helft van de woningen die nu in verkoop zijn, verkocht. Ymere en PFC² verwachten in de eerste helft van 2011 te kunnen starten met de bouw van de 25 singelwoningen en 18 buitenhofwoningen.

Aan de Gooimeerlaan 1b is een informatiecentrum over de architectuur geopend. Dit centrum is open op vrijdagen en zaterdagen van 10 tot 16 uur.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook