> > UNStudio krijgt opdracht theater Spijkenisse

UNStudio krijgt opdracht theater Spijkenisse

09-05-2008 - De gemeente Spijkenisse heeft bekend gemaakt dat UNStudio is geselecteerd als architect van een nieuw theatercomplex in het stadshart van Spijkenisse. De raadsleden hebben hun waardering uitgesproken voor het plan als “Een spraakmakend ontwerp dat recht doet aan de ambities van Spijkenisse en een herkenningspunt kan worden voor de nieuwe binnenstad.

Een jury onder voorzitterschap van stedenbouwkundig supervisor Ashok Bhalotra, heeft UNStudio geselecteerd als prijswinnaar. Aan de competitie namen nog vier andere architectenbureaus deel: Architectenstudio Herman Hertzberger uit Amsterdam; BD architectuur en Adrzej Blonski architecten uit Arnhem/Londen UK; Bolles + Wilson uit Munster Duitsland; en Greiner Van Goor Huijten Architecten uit Amsterdam.

Het theater vormt de voltooiing van het nieuwe stedenbouwkundige plan uit 2004. Het ontwerp reageert op de unieke en historische locatie aan het water, met het uitzicht op de molen ‘Nooitgedacht’ en vormt zodoende een schakel tussen natuur en cultuur, traditie en moderniteit.

De glooiende hoofdvorm huisvest twee aparte toneelzalen onder een aerodynamisch vormgegeven dak dat als een sluier over de diverse volumes is gedrapeerd. De grote zaal (650 stoelen) met toneeltoren dient tevens als akoestische buffer om het verkeersgeruis van de Schenkelweg richting het water front en het stadsplein te blokkeren. De kleine zaal (200 stoelen) is gelegen in het lagere bouwdeel. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een centrale foyer in het hart van het gebouw. In de visie van UNStudio is de foyer misschien wel de belangrijkste theaterruimte, zoals ook tot uiting komt in de eerdere theaters van het architectenbureau dat in 1988 werd opgericht door Ben van Berkel en Caroline Bos: het Agora Theater in Lelystad en het op dit moment nog in aanbouw zijnde Muziektheater in Graz. In Spijkenisse vormt de foyer een extensie van het nieuwe stadsplein; de publieke ruimte wordt een podium voor de bezoekers om te flaneren en om gezien te worden. In de zomermaanden biedt dit derde podium plaats voor openluchtvoorstellingen.

Deze vloeiende overgang van het stadsplein wordt weerspiegeld door middel van gelaagde en transparante materiaalkeuzes en een geleidelijk verlopend kleurgebruik. De middelpuntvliedende krachten die worden opgewekt door de geometrie van het gebouw en versterkt door het kleurgebruik, culmineren in de foyer die fungeert als de spil in de gehele sociale werking van het theater.

Door de gekozen hoofdorganisatie zijn de twee toneelzalen akoestisch efficiënt van elkaar gescheiden en is een optimale logistieke inrichting van het theater inclusief publieke circulatie, expeditie, kleedruimtes, toneeltoren mogelijk gemaakt.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook