> > Opdracht MVSA voor logistiek cluster campus Aken

Opdracht MVSA voor logistiek cluster campus Aken

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-01-2011 - Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) heeft met de ontwikkelingscombinatie Ante4C de tender voor de ontwikkeling van het logistiek cluster op de campus Melaten in Aken gewonnen.

Drie impressies en de begane grond van het Pro-LOG gebouw, de maquette van het logistiek Cluster Logistiek met midden boven het Pro-LOG gebouw en een situatietekening.

Carpus + Partner uit Aken heeft een stedenbouwkundig plan gemaakt voor een grote uitbreiding van de campus Melaten van de Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule’ (RWTH). In de vorm van een halve maan is een zestal clusters gepland. Elk cluster richt zich op een specifiek onderzoeksgebied in de productie- en transporttechnologie. Binnen de clusters wordt gezocht naar een intensieve samenwerking tussen de RWTH en het bedrijfsleven. MVSA is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gehele Cluster Logistiek.

Het cluster heeft duidelijk twee gezichten. Aan de boulevard is het officiële adres en entree. Aan de westzijde ligt een bosrijk heuvellandschap. Binnen de cluster heeft MVSA een hof geïntroduceerd. Deze Agora is de centrale ontmoetingsplek van alle gebruikers van het cluster. De Agora geeft ook een duidelijk adres aan de gebouwen die niet aan de boulevard grenzen. De entreegebieden van de gebouwen zijn zo geplaatst dat zij van de boulevard of zijstraten doorlopen naar het hof. Het programma voor het cluster bestaat in hoofdzaak uit kantoren, laboratoria en werkplaatsen. Om hier op in te spelen is een typologie ontwikkeld onder de noemer ‘Pick-up’. Alle gebouwen op het cluster vormen een combinatie van een hoofdgebouw met kantoorachtig programma en een ‘laadbak’ met de werkplaatsen.

De ontwikkeling van de cluster en de campus is gefaseerd. Het Pro-LOG gebouw is de eerste ontwikkeling voor de gehele campus Melaten en zet daarmee de toon. Binnen het Pro-LOG gebouw komen instituten van de RWTH en bedrijven samen. De instituten betreffen de FIR, ‘Forschungsinstitut für Rationalisierung‘, en de WZL, ‘Werkzeugmaschinenlabor’. Zij beheren de Lernfabrik waar industriële productieprocessen worden nagebootst en onderzocht. Dit onderzoek trekt gerelateerde bedrijvigheid aan. Het onderzoek concentreert zich in de leerfabriek en de innovatielaboratoria. Deze ruimten hebben dan ook een centrale plek gekregen binnen het gebouw. De fabriek heeft een directe relatie met de laboratoria die weer grenzen aan een groot atrium met daaromheen de verschillende kantoorvloeren. Hierdoor voelt men zich in het gehele gebouw betrokken bij het centrale thema. Het gehele gebouw vormt een ‘Logistiek Theater’.

Het Pro-LOG gebouw heeft een gevel bestaande uit horizontale glasstroken en borstweringen. Architect Barry van Waveren over de borstweringen: "Voor de vloerranden willen wij metalen cassettes toepassen. Deze cassettes zijn voorzien van een motief van ‘diepgetrokken’ gaten. Via deze gaten is een lichtgroene beplating op de isolatie zichtbaar. De techniek van het dieptrekken, middels exploform of stansen, wordt ook gebruikt voor het maken van auto-onderdelen. Een verwijzing naar wat binnen wordt onderzocht."

De voorbereidingen voor het 14.000 m² grote Pro-LOG gebouw zullen deze maand starten. De realisatie volgt naar verwachting in 2013.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook