> > Expositie over musea in Antwerpen

Expositie over musea in Antwerpen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-02-2011 - Musea stad Antwerpen, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) brengen de tentoonstelling Musea in de 21ste eeuw: Ideeën, Projecten, Gebouwen.

Van boven naar beneden: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (ontwerp Claus en Kaan), Musée des Confluences, Lyon (Coop Himmelb(l)au) en Eyebeam Museum, New York (Diller Scofidio + Renfro)

Deze internationale tentoonstelling van het Art Centre Basel belicht de belangrijkste trends in hedendaagse architectuur van musea aan de hand van 29 projecten. De tentoonstelling, die tot 30 april 2011 in de lege zalen van het KMSKA loopt, vindt aansluiting bij de huidige ontwikkelingen in de museumarchitectuur van Antwerpen.

Musea in de 21ste eeuw: Ideeën, Projecten, Gebouwen is een internationale architectuurtentoonstelling van het Art Centre Basel. Sinds 2006 bezocht deze expo maar liefst veertien steden verspreid over vier continenten. Musea stad Antwerpen, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) presenteren de tentoonstelling nu in het lege KMSKA.

De tentoonstelling toont 29 projecten van internationaal gerenommeerde architecten en architectenbureaus waaronder Tadao Ando Architect & Associates, Atelier Brückner & ART+COM, Daniel Libeskind, Jean Nouvel, Renzo Piano, Mario Botta, Zaha Hadid Architects en Gehry Partners LLP. Met deze selectie worden de belangrijkste trends in de hedendaagse museumarchitectuur weergegeven. Elk project wordt gevisualiseerd door een maquette, schetsen, plannen en foto’s.

De projecten zijn onderverdeeld in vier thema’s. Het eerste thema stelt musea in het weefsel van de stad centraal die de heropleving van een stadswijk kunnen bevorderen. Uitbreiding van bestaande musea waarbij de architect rekening moet houden met de eigen geest en geschiedenis van het bestaande gebouw, is een tweede thema. Bij vrijstaande gebouwen, het derde thema, komt de specifieke stijl van de architect duidelijk naar voor. Het laatste thema is de musea in het landschap, waarbij de musea te midden van de natuur zich aanpassen aan hun omgeving. Antwerpen architecturaal

De komst van de tentoonstelling naar Antwerpen is niet toevallig. Er beweegt immers veel op architecturaal vlak in de stad. Denk maar aan het nieuwe justitiepaleis (2006) van de hand van Richard Rogers. Of meer recent de uitbreiding van deSingel door Stéphane Beel in 2010. Tegen 2013 wordt de toekomstige hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen verbouwd. Hiervoor maakte Zaha Hadid Architects het ontwerp. Van hen wordt op de expo het project MAXXI, Museo Nationale delle arti del XXI secolo, Rome, Italië getoond. Ook de uitbreiding van het oudste museum, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA), en de bouw van het nieuwste museum, Museum aan de Stroom, passen perfect in de opzet van de tentoonstelling.

Het KMSKA sluit in 2011 zijn deuren voor een grondige renovatie. Claus en Kaan Architecten ontwierp een masterplan voor het museum dat het uitzicht van het 19de-eeuwse gebouw niet verandert en de tentoonstellingsruimte met 40 procent vergroot.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook