> > Oproep Studio for Unsolicited Architecture

Oproep Studio for Unsolicited Architecture

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-02-2011 - Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en het Fonds BKVB doen een oproep aan architecten, vormgevers en beeldend kunstenaars om zich aan te melden voor onderzoeksperiode in de Studio for Unsolicited Architecture.

Met het oog op de veranderende rol en positie van het vak architectuur en tegen de achtergrond van de economische crisis, bundelen het NAi en Fonds BKVB hun krachten om meer ruimte te bieden aan initiërend en ontwerpend onderzoek. Dit onderzoek dient uiteindelijk te leiden tot een uitgewerkt voorstel, een zogenoemde marktpropositie.

Teams van minimaal drie, maximaal vijf deelnemers worden uitgenodigd om maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken die in Nederland aan de orde zijn en een publiek belang dienen, te onderzoeken. Met financiële ondersteuning van het Fonds BKVB krijgen talentvolle ontwerpers, kunstenaars en beschouwers de kans om een aantal maanden te werken aan een zelfgedefinieerde opgave. In deze opgave dienen waardecreatie en het creëren van publiek domein centraal te staan. Het NAi stelt werkruimte in het Schieblock in Rotterdam ter beschikking, organiseert aanvullende denkkracht en draagt zorg voor een publiek- en vakgerelateerde inbedding met lezingen, debatten en workshops. Een publiekspresentatie aan het einde van de werkperiode biedt mogelijkheden om het onderzoeksvoorstel aan de kennispartners van het NAi en andere opdrachtgevers te presenteren. Het NAi verbindt zich eraan de resultaten ook als daadwerkelijke te realiseren proposities te ondersteunen; in het gunstigste geval kan een goed onderbouwd en oplossingsgericht onderzoeksvoorstel leiden tot een opdracht.

Met Studio for Unsolicited Architecture willen het NAi en het Fonds BKVB een bijdrage leveren aan de steeds groeiende praktijk en toenemende ontwikkeling van zelfinitiatieven binnen de ontwerpsector. De Studio biedt een podium voor experiment en innovatie op het gebied van complexe maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken. Tegelijkertijd vormt het een uitgelezen kans voor architecten, ontwerpers en andere professionals die zich op het brede maatschappelijk gebied bewegen om hun visie te geven op een actueel onderwerp zonder vooraf gestelde kaders en beperkingen. De (bij voorkeur) interdisciplinaire samenstelling van de teams weerspiegelt de domeinen van het Fonds BKVB en beoogt hybride, disciplineoverschrijdende uitwisselingen en beschouwingen op het gebied van de publieke ruimte te stimuleren.

Voor deze ronde is de deadline 4 april 2011 en is een budget beschikbaar voor maximaal drie teams. Een tweede ronde met een zelfde budget vindt later dit jaar plaats in oktober.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook