> > Start bouw kantoorgebouw Sittard van KCAP

Start bouw kantoorgebouw Sittard van KCAP

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-02-2011 - Voor het door KCAP Architects & Planners ontworpen hoofdkantoor voor ZO Wonen in Sittard werd op 10 februari de eerste paal geslagen. De woningcorporatie wil daarmee een aantal van hun over Sittard en Geleen verspreide vestigingen bundelen in een centraal kantoor.

Het hoofdkantoor omvat 3.200 m² en is het eerste gebouw in een ensemble van vijf gebouwen, met totaal 24.000 m², dat op de locatie Europaboulevard in meerdere ontwikkelingsfasen wordt gerealiseerd. Het kantoorgebouw voldoet aan een GreenCalc+ label A.

Het gebouw is deel van het stedenbouwkundig plan voor het kantorencluster op deelgebied A dat KCAP op basis van een concept masterplan van Rijnboutt b.v. uit Amsterdam heeft ontworpen. Daarin lijken de vijf gebouwen bijna “willekeurig” in het groen van de landschappelijke omgeving te zijn verdeeld. In het midden ontstaat een centraal plein waaraan alle entrees en voorzieningen zijn gelegen.

“Door het samenspel van de gebouwen en hun alzijdige oriëntatie ontstaat een dynamische gebouwencluster. De positionering ten opzichte van elkaar, de vormgeving van de volumes (met de afgeronde hoeken), de knikken in de gevel en de gevelarchitectuur dragen allen bij aan de dynamiek van het kantorencluster,” zegt Han van den Born, partner van KCAP.

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is duurzaamheid en daarmee het effectief gebruik van daglicht. Afhankelijk van de specifieke oriëntatie binnen de stedenbouwkundige setting en gelet op omgevingsfactoren werd een percentage van 41% van het geveloppervlak als lichtopening uitgevoerd. Basis hierbij is het horizontale “panorama raam”, dat niet alleen van binnen uit een fantastisch uitzicht op de omgeving biedt, maar ook een beter rendement heeft ten aanzien van de daglichtopbrengst en zorgt voor minder contrast.

Het constructieve concept van vloeren, kolommen en stabiliserende kernelementen maakt het mogelijk om flexibel verschillende kantoorconcepten in te passen, van een traditioneel cellenkantoor tot een “open floor” concept onder de noemer “Het Nieuwe Werken”. Twee vides in de breedste delen van het gebouw zorgen voor daglicht tot diep in het gebouw en extra zichtverbindingen tussen de verschillende kantoorlagen.

“Het gebouw moest duurzaam en flexibel zijn, een aansprekende kantooromgeving bieden en binnen een marktconform budget kunnen worden gerealiseerd,” zegt Han van den Born. “Wij hebben dit bereikt door efficiënt gebruik te maken van daglicht wat een positieve invloed heeft op het energieverbruik, en door zowel constructief als bouwkundig minder materialen toe te passen.”

Het project wordt ontwikkeld door LSI project Investment. Oplevering van het gebouw is gepland voor 2012.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook