> > Nijmegen mag tweede stadsbrug bouwen

Nijmegen mag tweede stadsbrug bouwen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-02-2011 - De gemeente Nijmegen mag de tweede stadsbrug over de Waal bouwen. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied waar de brug komt.

De Raad van State heeft de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan 'Stadsbrug en Energieweg tussen Neerbosscheweg en Industrieplein' in stand gelaten. Dit bestemmingsplan van de gemeente Nijmegen maakt de bouw mogelijk van de door de Belgische architecten Laurent Ney en Chris Poulissen ontworpen brug. De Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer en enkele bedrijven en inwoners hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen. Er is nu geen mogelijkheid tot hoger beroep.

Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een tweede stadsbrug over de Waal. De stadsbrug verbindt het nog te ontwikkelen woongebied 'de Waalsprong' ten noorden van de Waal met het centrum van Nijmegen ten zuiden van de Waal. Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde van de brug worden wegen aangelegd en aangepast om aan te sluiten op de nieuwe stadsbrug. Ook maakt het plan de herstructurering mogelijk van het bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens.

Volgens de Vereniging Leefmilieu heeft de gemeente procedurele fouten gemaakt toen ze het plan en de daarbij behorende stukken ter inzage hadden gelegd. Bovendien hadden de provincie en de gemeente naar de mening van de bezwaarmakers beter onderzoek moeten doen naar de luchtkwaliteit en naar de archeologische waarden in het gebied. De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

De gemeente Nijmegen wil met de aanleg van een nieuwe brug, die de Oversteek zal worden genoemd, de bereikbaarheid van de stad verbeteren en de verkeersdrukte op de bestaande Waalbrug verminderen. In november 2008 heeft de Raad van State een eerdere goedkeuring van het bestemmingsplan vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen dat met de uitspraak van de Raad van State nu definitief is geworden.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook