> > Lezingen over duurzaamheid in RAP Leiden

Lezingen over duurzaamheid in RAP Leiden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-02-2011 - RAP Architectuurcentrum organiseert drie lezingen in het kader van de tentoonstelling Duurzaamheid is ... De lezingen worden op drie donderdagavonden in maart gehouden en gaan over respectievelijk Bouwen met Afval, duurzaamheid in de Derde Wereld en over duurzaam bouwen en wonen.

Op 3 maart spreken Marco Zaccara van 2012 architecten en Ramon Knoester, onder andere bekend van het project Recycled Island.

“Een van de fascinerende kanten van architectuur is dat het een positieve, constructieve activiteit is, letterlijk en figuurlijk. Je ontwerpt iets dat er nog niet was, je bouwt in principe iets nieuws. 2012 architecten gaan echter nog verder, ze maken iets nieuws van materialen die al een heel leven achter de rug hebben, van afval”, aldus Bernard de Mol Moncourt van RAP Architectuurcentrum. "In onze tentoonstelling besteden we aandacht aan Villa Welpeloo, een ontwerp van 2012 architecten. Het staat in Roombeek in Enschede, de wijk die na de vuurwerkramp is verrezen. Het ziet er best wel strak uit. En dat voor een huis dat voor zestig procent is gemaakt van afgedankte houten haspels en staal dat nog dienst heeft gedaan in de vroegere textielindustrie in die omgeving. Dit architectenbureau werkt met zogenaamde oogstkaarten, kaarten waarop je kan zien welke afgedankte of gebruikte materialen bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Die kun je dan weer gebruiken voor nieuwe gebouwen. Ik ben zelf onder andere benieuwd wat de consequenties zijn voor het design. "

Tonnen plastic afval drijven wereldwijd in oceanen en zeeën. Het wordt niet of slechts langzaam afgebroken door het zoute water en onder invloed van zonlicht. Architect Ramon Knoester werkt aan een plan voor een oplossing, Recycled Island. Het plastic dient daarin als bouwmateriaal voor een duurzaam eiland in de oceaan.

“Het is waarschijnlijk voor het eerst dat we een lezing krijgen van een architect die daar ook op Lowlands over gesproken heeft” aldus De Mol Moncourt. Hij vervolgt: “Het probleem is overigens van een ongekende tragiek. Een deel van het afval wordt tot kleinere stukjes plastic afgebroken dat door vogels en vissen voor voedsel wordt aangezien. Omdat ze het niet kunnen verteren gaan ze er meestal aan dood. Ook komt het terecht in de magen van dieren die deze vissen als prooi hebben ... Ramon Knoester zal onder andere de stand van zaken bespreken van dit project ... Op de website van Knoester las ik dat tonnen plastic rondjes draaien in de Grote Oceaan zonder ooit aan wal aan te spoelen. Ik vraag me af hoe je aandacht kan vragen voor zo’n groot probleem, waar je pas op termijn last van krijgt, namelijk als het via de voedselketen ook de mens bereikt”.

Beide lezingen worden gevolgd door een discussie met het publiek, dit alles onder leiding van Peter van Swieten.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook