> > Atelier PRO ontwerpt woonwijk in Norwich

Atelier PRO ontwerpt woonwijk in Norwich

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-03-2011 - Het Nederlandse architectenbureau atelier PRO heeft als onderdeel van een internationaal team in de Britse stad Norwich een woonwijk ontworpen die deels onder water kan komen te staan, zonder overlast en schade te veroorzaken. In plaats van het water te weren, zoals gebruikelijk, wordt het gebruikt om natuur te ontwikkelen en de wijk zo aantrekkelijker te maken. De ontwerpers zien mogelijkheden voor vergelijkbare duurzame ‘overstromingswijken’ in Nederland.

Deal Ground heet het 20 hectare grote project aan de rand van Norwich. Het al twintig jaar braakliggende voormalige industriegebied wordt herontwikkeld tot woonwijk met circa 700 eengezinswoningen, appartementen en een klein winkelcentrum. Er komen ook twee nieuwe bruggen over de rivieren die het gebied omsluiten, de Yare en de Wensum. Het zijn deze waterlopen die de ontwerpers als kern van hun ontwerp hebben genomen, zegt architect-directeur Dorte Kristensen, samen met Martijn de Visser verantwoordelijk voor het plan.

“De rivieren kunnen delen van het gebied onder water zetten, sommige hebben een kans van eens in de twintig jaar. In plaats van het te weren, gebruiken we het juist om er een ecologisch aantrekkelijk gebied van te maken. In sommige delen geven we het water meer ruimte door de bodem te verlagen, de delen waar de woningen komen hogen we met die grond op om ze juist voor overstromingen te behoeden. Het bestaande ecosysteem – het drasland oftewel de ‘marsh’ – blijft zo behouden en wordt zelfs versterkt.”

De ontwerpers onderzochten voor diverse scenario’s de precieze waterniveaus, stromingsrichtingen en -snelheden, en hoe bewoners te allen tijde veilig hun huizen kunnen verlaten. Centraal in de nieuwe wijk ligt een groen-blauwe corridor waarop vrijwel alle woningen uitkijken. De auto blijft door een aantal slimme parkeeroplossingen zoveel mogelijk buiten beeld, het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer worden gestimuleerd. Een nabijgelegen elektriciteitsstation levert hernieuwbare warmte en energie.

Ook voor Nederland zien de ontwerpers mogelijkheden. “De belangrijkste les is om zaken die op het eerste gezicht een beperking lijken, juist als kans te benutten. De milieu-eisen in Engeland op dit gebied zijn nog strenger dan in Nederland. Dus als het daar kan, zijn er ook hier mogelijkheden”, aldus Kristensen.

Atelier PRO ontwerpt Deal Ground samen met het Britse Baca Architects, in opdracht van Serruys Property Company. De kosten voor het project zijn geraamd op 110 miljoen pond. Zodra de Outline Planning Application is goedgekeurd kan naar verwachting in 2013 worden begonnen met de aanleg van de nieuwe woonwijk.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook