> > Activiteiten 25 jaar ARCAM

Activiteiten 25 jaar ARCAM

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-03-2011 - ARCAM viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Het Amsterdamse architectuurcentrum presenteert tegelijk met dit jubileum een nieuwe werkwijze. De activiteiten die daaruit voortvloeien blijken talrijk en divers van karakter. Het feestjaar start met de presentatie van het allerlaatste nummer van het informatiebulletin ARCAM NIEUWS.

ARCAM organiseert zijn jubileumactiviteiten in een heel bijzondere periode. De stichting kan terugkijken op een rijk verleden waarin bijdragen werden geleverd aan de ontwikkeling van de stad (met bijvoorbeeld de ARCAM KAART) en wereldwijd bekendheid werd verkregen (met onder meer de reizende expositie 'Building India'). Tegelijkertijd is het duidelijk dat de samenleving op dit moment grote veranderingen ondergaat en dat de bouwsector zich in een moeilijke fase bevindt. Bij het beantwoorden van de vraag hoe ARCAM op het eerste moet reageren om bij het tweede van nut te kunnen zijn, ontdekte de stichting dat de rol van een lokaal architectuurcentrum in deze tijd van verschuivingen in de overheidsbemoeienis met de ruimtelijke ordening belangrijk zou kunnen zijn, als tenminste de koers ervan wordt aangepast aan de omstandigheden.

Daarom heeft ARCAM zich bevrijd van het lang van tevoren vastgestelde expositie- en discussieprogramma en zowel in het ARCAM-gebouw als bij de ARCAM-medewerkers de ruimte en tijd gecreƫerd om snel te kunnen reageren op wat er in de wereld gebeurt. Meer dan ooit zal het oor te luisteren worden gelegd, meer dan ooit zal samenwerking met verwante partijen worden gezocht, ten bate van een programma met inhoudelijke diepgang dat tevens spontaniteit en flexibiliteit uitstraalt.

De filosofie van ARCAM blijft ongewijzigd. Het doel blijft het mobiliseren, voeden en stimuleren van het denken over architectuur en stedenbouw in de Amsterdamse metropool, op basis van intensieve uitwisseling van informatie op alle niveaus. Wat verandert, is dat er naast een aantal, voor een deel jaarlijks terugkerende projecten (zoals bijvoorbeeld de Dag van de Architectuur), een stroom van projecten kan worden verwacht die alle aan actuele thema's zijn gewijd (lichte, spontane stedenbouw, tijdelijk bouwen, groen in de stad, enzovoort). ARCAM NIEUWS, het tweemaandelijks informatiebulletin, wordt na 25 jaar opgeheven, nu het complete overzicht van architectuuractiviteiten in de regio op de website van ARCAM te vinden is. Het laatste nummer wordt op 2 maart feestelijk gepresenteerd.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook