> > Start bouw brede school en MFA in Wijchen

Start bouw brede school en MFA in Wijchen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-03-2011 - Op 4 maart 2011 is het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe brede school en multifunctionele accommodatie (MFA) Huurlingsedam in Wijchen. De accommodatie biedt onderdak aan een 12-klassige school voor De Trinoom en een wijkcentrum.

Van Aken architecten heeft het project in opdracht van Samenwerkingsstichting Kans en Kleur ontworpen. Multifunctionaliteit, duurzaamheid en rust, ruimte en een gezond binnenklimaat voor de kinderen staan centraal in het ontwerp.

De functionele indeling zorgt ervoor dat de school en het wijkcentrum optimaal gebruik kunnen maken van de diverse ruimten zonder dat ze elkaar in de weg zitten. De centrale hal met een opvallende tribunetrap vormt daarin de spil. De tribunetrap kan gebruikt worden voor voorstellingen zonder beslag te leggen op de overige ruimten van het wijkcentrum of de school. De klaslokalen maken bewust geen onderdeel uit van de multifunctionaliteit, zodat de eigen identiteit van de school blijft behouden. De lerarenruimten en spreekkamers kunnen daarentegen wel ingezet worden voor het wijkcentrum.

De duurzaamheidsambities worden gerealiseerd door de toepassing van duurzame materialen en een sedumdak dat naast de infiltratie van regenwater bijdraagt aan een goede isolatiewaarde. Bij het ontwerp is verder rekening gehouden met de oriëntatie van de klaslokalen. Deze zijn zo gesitueerd dat er zo min mogelijk zonbelasting is en de lokalen niet opwarmen. De EPC is berekend op 0,74 en ligt ruim onder de norm van 1,1.

De ruime hoge lokalen, met grote en in hoogte verspringende ramen, geven de gevel een vrolijk en ontspannen karakter. Daarnaast zorgen ze voor ruime daglichttoetreding, ruimtelijke beleving en een gezond binnenklimaat. Het binnenklimaat wordt verder geoptimaliseerd door de vloerverwarming te combineren met een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.

Om het gebouw in te passen in het dorpse karakter van de Huurlingsedam is het architectonische volume opgevat als drie tegen elkaar aangeschoven bouwblokken met elk een eigen kap. De drie bouwvolumes zijn opgetrokken uit een zonnige baksteen in drie verschillende maten die het geheel gemêleerd en minder streng maakt.

De bouw wordt uitgevoerd onder leiding van Van Aken architecten en naar verwachting in december 2011 opgeleverd.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook