> > Koolhaas en Coenen ontwerpen schatkamer NAi

Koolhaas en Coenen ontwerpen schatkamer NAi

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-03-2011 - Rem Koolhaas en Jo Coenen gaan de schatkamer voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) ontwerpen. De schatkamer komt in de kelder van het tentoonstellingsgebouw en opent naar verwachting in het tweede weekend van september.

Het NAi toonde vandaag de bouw van het nieuwe entreegebied van het instituut aan de pers. Het NAi past in fases haar gebouw aan. Vorig jaar kregen de archieven in de "Banaan" nieuwe installaties. Volgend jaar wordt de vijver voor het gebouw vernieuwd.

De eerste plannen voor de verbouwing van de entree dateren uit eind jaren negentig. Jo Coenen maakte vorig jaar het definitieve ontwerp. De eductieactiviteiten van het NAi worden ondergebracht in een nieuw volume. Dit volume steekt dwars door het gebouw, vanaf de Rochussenstraat tot de entree aan het Museumpark. Daar kraagt het volume boven de vijver uit. In de uitkraging is plaats voor de workshopruimte voor kinderen. Het interieur van het paviljoen is ontworpen door XPEX.

Tegelijk met de verbouwing wordt de toegankelijkheid en openheid van het gebouw vergroot. De entree aan de voorzijde komt op straatniveau. Naast het auditorium worden horecavoorzieningen naar ontwerp van architecte Winka Dubbeldam gerealiseerd. Een groter deel wordt openbaar toegankelijk. De entree voor de tentoonstellingen komt direct naast het volume met de tentoonstellingszalen.

De bouwplaats laat zien dat er nog veel moet gebeuren voor de heropening in juli. Delen van de bestaande puien zijn verwijderd. Er zijn stalen spanten voor het nieuwe volume geplaatst. Aan de voorzijde liggen de funderingsbalken voor het toekomstige houten terras.

Voordat de verbouwing begon ontstonden er scheuren in de kelder van het tentoonstellingsgebouw. Bij de berekening van de constructie begin jaren negentig is er een te kleine veiligheidsfactor aangehouden.

In de kelder staan nu gigantische betonnen blokken om de opwaartse waterdruk tegen te gaan. Hier wordt gewerkt aan de nieuwe fundering. Tussen de stempels, die nodig waren omdat de begane vloer niet berekend is op het gewicht van de heimachines, zijn 68 nieuwe funderingspalen geplaatst. Nu steken deze nog door de begane grondvloer van de grote tentoonstellingszaal. Van deze funderingspalen, die steunen op een draagkrachtige pleistocene grondlaag, wordt het bovenste deel verwijderd. Een ruimte van 20 bij 20 meter van deze kelder zal worden verbouwd tot de schatkamer van de architectuur. De rest wordt gebruikt als magazijn.

De verbouwing van het entreegebied kost 6 miljoen euro en is begin juli voltooid.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook