> > Start bouw MFA Noord te Veldhoven van LIAG

Start bouw MFA Noord te Veldhoven van LIAG

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-03-2011 - Vandaag gaat officieel de bouw van start voor de nieuwbouw van Multifunctionele Accommodatie (MFA) Noord te Veldhoven. Het startsein zal gegeven worden door Wethouder Selma Koegler van de gemeente Veldhoven. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs.

De nieuwe MFA vormt het toekomstige hart van Veldhoven Noord. Naast een basisschool die gecombineerd wordt met een Buiten Schoolse Opvang (BSO) zal het gebouw onderdak bieden aan een wijkcentrum met grand café, een kinderdagverblijf, een consultatiebureau en speciaal onderwijs. Het programma heeft een brutovloeroppervlak van 4.900 m².

In samenspraak met de diverse gebruikers van het gebouw is een ontwerp ontstaan, waarin alle wensen en eisen die het moderne onderwijs vraagt zijn meegenomen. Naast het gebouw, waarin het kind vanzelfsprekend centraal staat, is ook een ontwerp gemaakt voor de inrichting van de buitenruimte. Elke gebruiker heeft zijn eigen identiteit en toch is het complex een sterk uniform gebaar naar het stadsdeel waar het wordt gebouwd.

De verschillende functies liggen rond een overdekt dorpsplein. Dit plein vormt het hart van het gebouw en kan multifunctioneel worden gebruikt. Het plein biedt de gebruikers ook de mogelijkheid om deze gemeenschappelijke ruimte als flexibele extra ruimte bij de eigen ruimten te koppelen. Daarnaast worden voorzieningen met elkaar gedeeld. Zo heeft de gemeente Veldhoven een zeer Multifunctionele Accommodatie; een XMFA.

De gemeente Veldhoven heeft als ambitie de beste onderwijsomgeving te bieden voor haar kinderen. Omdat deze ambitie goed past bij die van bouwbedrijf Mertens en LIAG, speelt duurzaamheid in het ontwerp een zeer grote rol met als uitgangspunten frisse scholen klasse A en een zeer hoge GPR norm (GPR: 9, Epc 0,6).

De nieuwbouwplannen zijn door de omwonenden zeer goed ontvangen. Naar verwachting zal de MFA in de het voorjaar van 2012 in gebruik worden genomen.

In samenwerking met Mertens Bouwbedrijf won LIAG vorig jaar de design&build aanbesteding voor MFA Noord. Mertens en LIAG werkten eerder samen bij de bouw van ROC Rijn IJssel te Arnhem, de faculteiten voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Niekée in Roermond. Het VMBO – facilitair centrum Niekée in Roermond werd verkozen tot winnaar van de prestigieuze scholenbouwprijs en gepubliceerd als één van de meest opmerkelijke gebouwen van 2008.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook