> > Eerste paal schoolgebouw CSG Het Streek in Ede

Eerste paal schoolgebouw CSG Het Streek in Ede

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-03-2011 - Vandaag gaat officieel de bouw van start voor de nieuwbouw van schoolgebouw CSG Het Streek aan de Zandlaan te Ede. De burgemeester van Ede, de heer C. van der Knaap, zal de eerste paal slaan. Het onderwijsgebouw voor VMBO, MAVO en praktijkonderwijs met een sportaccommodatie is ontworpen door LIAG.

De sterke punten van Het Streek in de vorm van kleinschaligheid en persoonlijke aandacht worden in de nieuwe school samengevoegd en uitgebouwd. Er komen vier ‘schooltjes’, in vier vleugels van de school met een maximumgrootte van 250 leerlingen per afdeling. De brugklassers worden apart opgevangen, evenals de leerlingen voor het praktijkonderwijs. Daarnaast is er een aparte afdeling voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en voor de MAVO.

Leerlingen werken straks in een veilige thuisbasis in lokalen die gelegen zijn rond kleinschalige leerateliers. Op die wijze is er overzicht, kan er structuur worden aangebracht en blijven de lijnen kort. Het grote voordeel van één gebouw is ook dat alle leerlingen gebruik kunnen maken van de praktijkruimtes, de werkplaatsen, het theater, het Grand Café en de dansstudio.

In het schoolgebouw van 10.875 m² kunnen de leerlingen gebruik gaan maken van de modernste voorzieningen. De school ligt aan het eind van de as van de Kenniscampus. Daarmee wordt het schoolplein het ‘eindpunt ‘ van de route en hier bevindt zich ook de hoofdentree. De fietsers vinden de stalling gedeeltelijk onder de school aan de zijde van de Zandlaan en gedeeltelijk voor de sportaccommodatie met een omvang van 1.495 m². Hierdoor ontstaat een schoolplein dat geheel vrij van auto- en fietsverkeer is.

Het gebouw omarmt het plein waardoor dit een natuurlijke verblijfsfunctie krijgt vlakbij de sportvelden waar in de pauze een balletje getrapt kan worden. Aan het schoolplein ligt de entree van de school. Door de transparante begane grond kunnen hier ook de frontoffices zichtbaar worden die vanaf het ‘dorpsplein’ binnen toegankelijk zijn.

De begane grond is uitgewerkt als een gemetselde plint in een zwartbruine steen en voorzien van grote raampartijen om zoveel mogelijk ‘zicht’ naar binnen te hebben en zoveel mogelijk licht naar binnen te laten dringen. De eerste verdieping heeft één doorgaande glasstrook, terwijl de tweede verdieping is uitgevoerd in een in verschillende richtingen gevouwen groene metalen beplating met daarin in hoogte en breedte wisselende raampartijen. Door die transparante eerste verdieping lijkt de bovenbouw te zweven boven de zwartbruine plint. In kleur en vormgeving zal CSG Het Streek zich sterk onderscheiden van de andere gebouwen langs de Zandlaan en zich voegen in de ‘groene’ uitstraling van de laan en de daarachter gelegen groene zone.

De nieuwbouw van Het Streek maakt onderdeel uit van de Kenniscampus die samen met de gemeente Ede, de Christelijke Hogeschool Ede, ROC A12, woningcorporaties Idealis en Woonstede en PTC+ wordt ontwikkeld aan de Zandlaan in Ede. Met het slaan van deze eerste paal wordt tevens het startschot gegeven van de Kenniscampus in Ede. De Kenniscampus moet een uitdagende leer-, werk- en verblijfsomgeving gaan bieden. De hoofddoelstellingen zijn: het versterken van de onderwijsfunctie in het gebied, het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid.

Het gebouw zal in juli 2012 worden opgeleverd.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook