> > Parlement in Albanië door Coop Himmelb(l)au

Parlement in Albanië door Coop Himmelb(l)au

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-03-2011 - Coop Himmelb(l)au heeft het winnende ontwerp voor het nieuwe parlement van de Republiek Albanië gepresenteerd. In dit ontwerp staan transparantie en duurzaamheid centraal.

Het parlement is het eerste project van Coop Himmelb(l)au in Albanië. Het gebouw komt op een 28,000 m² groot terrein in de stad Tirana. Kenmerken van de nieuwbouw zijn fundamentele democratische waarden als openheid en transparantie.

Het toekomstig politiek centrum van de Albanese Republiek wordt een belangrijk architecturaal oriëntatiepunt in Tirana's centrum. Het komt aan de hoofdas van de stad, in nabijheid van de belangrijkste regeringsinstellingen.

Uitgangspunten voor Coop Himmelb(l)au waren: het maken van een landmark, voldoende ruimte over laten voor een park aan de zuidzijde en een uniek duurzaam eigentijds gebouw te realiseren.

De parlementshal is ondergebracht in een glazen kegel. Een plint verbindt alle gebouwelementen: de kantoren, de entree en de glazen parlementshal. Van buiten kan het publiek in het parlementsgebouw kijken. De hoofdentree is ontworpen als een massieve kegel, als tegenhanger van de glazen parlementshal.

Het nieuwe parlementsgebouw voor de Rubliek Albanië is zo ontworpen dat het gebruik maakt van de natuurlijke bronnen en energiestromen in zijn omgeving en deze inzet om een optimaal klimaat voor zijn bewoners te scheppen. De speciale configuratie van de gebouwvorm en de optimalisering van de gebouwenvelop moet samen met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zorgen voor een energie-efficiënt ontwerp dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd.

Het kantoorgebouw is overdekt door een tweede huid gemaakt uit geperforeerd staal. Deze is zo ontworpen dat het gebouw goed presteert op doorzicht, zonwering, natuurlijke ventilatie en geluidsisolatie.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook