> > Opening Het College in Weert van RAU

Opening Het College in Weert van RAU

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-03-2011 - 25 maart was de feestelijke opening van Het College in Weert, een ontwerp van RAU. De school biedt ruimte aan 1.400 leerlingen voor het VMBO, HAVO en VWO. Daarnaast zijn er ook sportfaciliteiten in het gebouw ondergebracht: een multifunctionele sportzaal en de gemeentelijke sporthal die voldoet aan het NOC NSF standaard.

De school ligt op een groene locatie net buiten het centrum van Weert. Het gebouw opent zich met verdiepingshoge ramen naar het omringende groen en biedt leerlingen en docenten een stimulerende leeromgeving met veel daglicht. Door de transparante gevel zijn alle lesactiviteiten ook van buiten goed zichtbaar. Het onderwijs is niet verstopt, maar doelbewust in de ‘etalage’ gezet.

Glazen puien worden afgewisseld met gekleurde gevelpanelen. De verschillende kleuren van de gevelpanelen contrasteren met de natuurlijke kleuren van de omgeving. Behalve groen komen in een kleurverloop rondom het gebouw alle kleuren van de kleurencirkel in de gevel terug. Bij de hoofdingang zijn de gevelpanelen in rood uitgevoerd. Zo wordt duidelijk gemaakt waar zich het hart van het gebouw bevindt. In noordelijke richting – de koelere kant – verloopt deze rode kleur geleidelijk naar warmer geel; in zuidelijke richting – de warmere kant – juist naar een koelere paarse tint. De gekleurde panelen zijn ook zichtbaar in het interieur en helpen bij de oriëntatie in het gebouw.

De lineaire, meanderende vorm van het schoolgebouw zorgt ervoor dat de verschillende functies elk over een eigen vleugel beschikken, terwijl de centraal gelegen leerdomeinen nooit ver weg zijn. De open leerdomeinen sluiten aan bij het vernieuwde onderwijsprogramma van de school, waarin leerlingen zelfstandiger leren werken binnen een herkenbare en veilige omgeving. Daarnaast zijn er ook ruimtes voor klassikaal onderwijs en korte instructies in het gebouw aanwezig.

De gemeenschappelijke aula verbindt de twee vleugels van het gebouw met elkaar. De brede trap kan bij evenementen ook als tribune gebruikt worden. Grote lichtkoepels in het dak zorgen voor voldoende daglicht in de aula.

Op de eerste verdieping bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes die beschikbaar zijn voor alle leerdomeinen. Behalve een laboratorium zijn hier ook de ateliers voor muziek en beeldende kunst te vinden. De begane grond, de noordzijde van de eerste verdieping en de volledige tweede verdieping zijn ingericht voor onderwijs. De stafruimtes bevinden zich afgescheiden van de verkeersstromen op de eerste verdieping. Hierdoor is een eigen gebied gecreëerd, terwijl de ruimtes toch centraal gelegen zijn.

De plattegronden van de school zijn vrij indeelbaar. Door de grote overspanningen kunnen ook de installaties, bij toekomstige wijzigingen van de indeling, eenvoudig worden aangepast. De onderwijsruimten hebben een netto vrije hoogte van 3,3 meter, waardoor de ruimtes prettig aanvoelen.

Door het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals bamboe en hout, is er een aangename en natuurlijke leeromgeving ontstaan. Om de exploitatiekosten laag te houden zijn de toegepaste materialen in samenspraak met de facility manager ook op onderhoudsvriendelijkheid geselecteerd.

Het compacte gebouw heeft een gunstige bruto-netto verhouding en een hoge energie-efficiëntie. De gekleurde gevelpanelen, zonwerende beglazing en aluminium luifels zorgen samen voor voldoende passieve zonwering. Hierdoor kon de gevel voor tweederde transparant blijven. Afhankelijk van de zonbelasting variëren de luifels in diepte. Gecombineerd zorgen deze maatregelen voor een beperkte warmtelast en daarmee ook een beperkte koelbehoefte.

Dankzij betonkernactivering die aangesloten is op warmte/koude opslag in de grond zijn radiatoren en airconditioning overbodig. In radiator- en airco-vrije gebouwen zijn er minder luchtverwervelingen en er zitten minder allergenen en stof in de lucht. De verspreiding van warme en koude lucht is zeer homogeen en tochtvrij. Gebruikers hebben minder last van hoofdpijn en ademhalingsklachten. Dit is met name belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook