> > Theekoepel te Heemstede door Inbo

Theekoepel te Heemstede door Inbo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-03-2011 - De bakstenen theekoepel met thema ‘Mijmer en Focus’ die Kevin Battarbee, Marjolein van Eig, Aukje van Hoeckel en Laura Theng van Inbo ontwierpen voor de Overplaats in Heemstede is door de jury unaniem tot winnaar uitgeroepen; een tweede prijsvraagronde is afgelast.

De Overplaats is van oudsher de ‘overtuin’ van buitenplaats De Hartekamp in Heemstede en van grote historische waarde voor het gebied Zuid-Kennemerland. Hier vertoefden de welgestelden van weleer om te verpozen en te ontspannen. En hier bestierde Linnaeus zijn tuin.

De historische theekoepel op de voormalige droogberg van De Overplaats is door vandalisme verbrand. Landschap Noord-Holland schreef daarom een prijsvraag uit: ontwerp iets eigentijds voor deze cultuurhistorisch waardevolle plek, een blikvanger.

Inbo liet zich voor deze opgave laten inspireren door de traditie van de theekoepel. De oorspronkelijke theekoepel die hier gestaan heeft kan zich plaatsen in een rijke geschiedenis. Het is een typisch Hollands verschijnsel dat ontstaan is in de tijd dat de thee uit het verre oosten naar Nederland kwam. De koepels zijn te vinden op mooie plekken in de oude buitenplaatsen. Het was indertijd een plek om te zien en, niet onbelangrijk, om gezien te worden.

Inbo vindt de karakteristieke vorm van de theekoepel erg mooi. Helaas is het theedrinken er de afgelopen jaren uit verdwenen. We zien de nieuwe blikvanger nu dan ook als een object, dat de plek op de droogberg opnieuw definieert en dat de kwaliteiten van de omgeving versterkt en laat zien. Door uit te gaan van de herkenbare vorm van de koepel en deze volledig in baksteen te realiseren ontstaat er een prachtige sculptuur.

Deze theekoepel sculptuur is aan de ene kant opengewerkt met een trap die naar een smal en hoog gat leidt. De trap met dikke en hoge treden opent de koepel richting het park en biedt tegelijkertijd zitplek aan de bezoeker, die hier kan genieten van het weidse zicht richting de Haarlemmermeerpolder en het Bennebroekerbos. De smalle hoge opening aan de andere kant van de koepel richt de blik van de bezoeker direct naar het hoofdgebouw van het oude landgoed, De Hartekamp. Een opening in het mooie koepeldak laat gedurende de dag het licht op verschillende plekken in de koepel schijnen.

De strakke sculptuur met scherpe hoeken wordt opgetrokken uit grove gerecyclede baksteen. Dit vinden we een mooi spanningsveld; een nostalgische sculptuur in een afwijkend materiaal, die heel scherp en strak gemaakt is. Het zet, in een nieuwe vorm, de traditie voort. Dat dit duurzaam is behoeft bijna geen toelichting. Voor het materiaal hoeven geen natuurlijke bronnen aangesproken te worden. Verder is baksteen bijzonder goed bestand tegen de tijd; het veroudert op een hele mooie manier en het behoeft nauwelijks onderhoud.

Zoals het masterplan voor de Overplaats laat zien, zal de plek van de koepel altijd zijdelings benaderd worden. Ook in het nieuwe plan, waarbij er een entree aan de kant van de Herenweg ontstaat, zal de koepel niet direct vanaf de zicht-as richting de Hartekamp benaderd worden. Dit thema hoort bij de romantische opzet van de tuin: de wandelaar ontdekt de koepel terwijl hij door de tuin loopt. De koepel is een onderdeel van de rijkdom van de tuin, maar het is geen toeval dat alle paden hierop uitkomen. Geheel volgens de romantische traditie is de ontdekking strak geregisseerd. Wie straks aan de kant van de Herenweg binnenkomt is nieuwsgierig naar wat hem te wachten staat; er is hem immers al een blik gegund op deze intrigerende sculptuur.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook