> > Modernisering hoofdgebouw Amsterdam ArenA

Modernisering hoofdgebouw Amsterdam ArenA

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-04-2011 - Amsterdam ArenA, het grootste stadion van Nederland, geeft vandaag het startsein voor de modernisering en uitbreiding van het Hoofdgebouw. Deze modernisering en uitbreiding is het grootste en meest ambitieuze project sinds de opening in 1996.

Na vijftien jaar is het tijd voor een ingrijpende modernisering van het Hoofdgebouw. De Amsterdam ArenA investeert in de toekomst om zo een “nieuw” Hoofdgebouw te bieden met diverse soorten ruimtes van verschillende grootte voor allerlei gebruiksdoeleinden. De oplevering is over 16 maanden. De werkzaamheden staan de evenementen in de Amsterdam ArenA niet in de weg.

De gastruimtes van het Hoofdgebouw worden vergroot en de kwaliteit van alle voorzieningen zal een grote impuls krijgen. Het gebouw krijgt een heldere en overzichtelijke logistiek. In het hart van het gebouw komt een nieuwe kern met extra liften en roltrappen. Ook komt een inpandige verbinding tussen het Hoofdgebouw en Entreegebouw. De nieuwe hoofdstructuur van het gebouw zorgt ervoor dat het gebouw overzichtelijker en veiliger wordt.

Het gebouw krijgt een nieuwe gevel, die zal bestaan uit zeven vierkanten die qua afmeting overkomen met de hoofddraagconstructie van het stadion. In de gevel worden de roosters van de technische installaties geïntegreerd.

“We zijn zeer verheugd en trots dat we dit project ten uitvoer gaan brengen, omdat we hiermee onze gasten weer een ambiance kunnen bieden die zich kan meten met de Champions League van de Europese stadions”, aldus Henk Markerink, directeur Amsterdam ArenA.

Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax: “De ontwikkeling van de Amsterdam ArenA betekent voor Ajax ook goed nieuws. Zowel de medewerkers, staf en selectie van Ajax, maar zeker ook de supporters zijn gebaat bij een modern, veilig en kwalitatief hoogstaand onderkomen. Daarnaast biedt het natuurlijk perspectieven voor de toekomst".

Met deze modernisering van het Hoofdgebouw bereikt de Amsterdam ArenA al de helft van de doelstellingen van een klimaatneutraal stadion in 2015. Zo worden de installatietechnische maatregelen gecombineerd met een nieuw gebouwbeheerssysteem waardoor het monitoren en sturen van de energiestromen voor elke ruimte centraal gebeurt. Middels deze technologie hoeft er minder verwarmd of gekoeld te worden.

Met energiebesparende maatregelen wordt de CO2 –uitstoot gehalveerd. De overblijvende uitstoot wordt gecompenseerd met de nieuwste generatie zonnepanelen op het dak en een eigen windmolen. De Amsterdam ArenA zal zelfs in dalperiodes energieproducent zijn. Verpakkingsmaterialen worden gereduceerd, gescheiden en gerecycled.

De totale investering bedraagt circa € 20 miljoen. In de zomer van 2012 zal het project worden opgeleverd. De modernisering is een ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten. Zij maakten het herontwerp voor de Arena in 1993. Het ontwerp werd op dertien belangrijke punten aangepast. Ook ontwierpen zij het entreegebouw (1994) en de plintbebouwing (1997).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook