> > Opening nieuw entreegebouw Paleis Het Loo

Opening nieuw entreegebouw Paleis Het Loo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-04-2011 - Paleis Het Loo neemt dinsdag 19 april zijn nieuwe entreegebouw in gebruik. Het eigentijdse gebouw, naar een ontwerp van architect Koen van Velsen, ademt een sfeer die in overeenstemming is met de allure van het eeuwenoude paleis en het historische stallencomplex.

Het entreegebouw en de situatie (beelden: Architectenbureau Koen van Velsen).

Het nieuwe entreegebouw is nodig, omdat het houten kassahuisje van Paleis Het Loo niet meer aan de huidige ARBO-eisen voldoet en er behoefde is aan een betere plaats voor de unieke kostuumcollectie. Het Ministerie van OCW maakte de bouw van het nieuwe entreegebouw met ondergronds textieldepot mogelijk. Van Velsen won in februari 2007 de aanbesteding voor het gebouw van Wiel Arets Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten en UN Studio.

Het nieuwe gebouw heeft een ontvangst ruimte met onder meer kaartverkoop, filmzaal, verblijfsvoorzieningen en sanitaire faciliteiten voor de bezoekers en een ondergronds depot voor de kostumcollectie. Op de wand vindt permanent een vertoning van filmbeelden plaats die de sfeer in en rond het paleis gedurende alle jaargetijden tot uitdrukking brengen.

Door de situering op de kop van de hoofdlaan die naar het paleis leidt, ziet men vanuit het entreegebouw direct het museum in de verte liggen en is een natuurlijker verbinding tussen de diverse gebouwen tot stand gebracht.

Het ontwerp van het entreegebouw bouwt voort op de aanwezige ruimtelijke scenario's. De locatie van het entreegebouw past naadloos in de opzet van het aanwezige landschap en maakt een heldere verbinding tussen gebieden. Het gebouw is duidelijk zichtbaar vanaf het parkeerterrein en presenteert zich aan de bezoeker als het gezicht van het Nationaal Museum. Het entreegebouw vormt een duidelijke beëindiging van de as met het Paleis en is geplaatst op afstand van het symmetrische ensemble van het stallencomplex. Het fungeert als scharnierpunt tussen het Paleis en het Paleispark met de assen, de parkeerplaats en het Kroondomein.

Het entreegebouw is ontworpen als onderdeel van het gehele landschap en het ontwerp is geïnspireerd door geschiedenis. Het is geplaatst aan de assen en daarmee verbonden door middel van een plein. Net als de omliggende, uit verschillende tijdperiodes stammende gebouwen destijds, is ook het entreegebouw een eigentijds gebouw. De eenheid tussen het entreegebouw en het omliggende landschap komt onder meer tot uitdrukking in het vervagen van de overgangen tussen binnen en buiten.

Het ontwerp voor het aanliggende parkeerterrein is gebaseerd op het idee van het terrein als een open plek in het bos met groene randen. De parkeerplaats bestaat uit een rechthoek met overschreidingen in het bos. De rechthoek is geplaatst haaks op de as naar het Paleis met parkeerplekken georiënteerd in een duidelijke richting parallel aan de as. Het ontwerp voorziet een heldere indeling en meer parkeerplekken voor auto's, bussen en fietsen onder meer door een efficiëntere herinrichting van de bestaande oppervlakte. De bestaande secundaire parkeerplaats wordt als bos ingericht en kan eventueel worden uitgebreid.

Het entree gebouw wordt 19 april in gebruik genomen. De uitvoering van het masterplan zal in fasen worden gerealiseerd.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook