> > Officiële start bouw Den Haag Centraal

Officiële start bouw Den Haag Centraal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-04-2011 - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag gezamenlijk met president directeur Marion Gout van ProRail, wethouder Marnix Norder van gemeente Den Haag en directeur Merel van Vroonhoven van NS de starthandeling verricht voor de bouw van de nieuwe OV-terminal Den Haag Centraal.

Impressies van Den Haag Centraal en het 3D model op een mobiele telefoon (beeld: Studio i2).

Na de bouw ontstaat een comfortabele OV-terminal waar regionaal vervoer makkelijker aansluit op het nationale treinverkeer. De terminal zal via een shuttle-verbinding met Rotterdam Centraal een betere aansluiting met het internationale spoornetwerk te krijgen. Het station wordt een moderne toegangspoort tot de stad Den Haag.

Het nieuwe station wordt van een gesloten, verouderd gebouw omgebouwd tot een moderne, ruime en lichte openbaar-vervoerterminal. Trein, bus, tram en RandstadRail zijn in een oogopslag te zien. Het dak van de hal wordt volledig gemaakt van glas en wordt bijna twee keer zo hoog als nu. De huidige winkels worden vernieuwd en er komen nieuwe winkelformules bij. De OV-terminal maakt onderdeel uit van de vernieuwing van het stationsgebied van Den Haag Centraal waaraan gemeente Den Haag, het Rijk, NS, ProRail, Fortress en SNS Property Finance samen werken onder de naam ‘Den Haag Nieuw Centraal’.

Terwijl de bouw in volle gang is, blijft het station in gebruik. Om de reizigers overdag normaal te kunnen laten reizen, wordt veel ’s nachts gewerkt. Er zijn drie fasen te onderscheiden in de bouw van de OV-terminal; de hal-fase in 2011, waarbij de vloeren in de hal gerenoveerd en de gevels gesloopt worden. Hierna komt de dakfase (2012 – 2013). Deze duurt ongeveer 1,5 jaar. Het oude dak gaat er af en er komt een tijdelijk dak. Dit dak dient als vloer van waaraf het definitieve dak gemaakt wordt. Ook worden de nieuwe gevels dan gerealiseerd. Tot slot komt de perronfase (2013 – 2014) en duurt ongeveer een jaar. Daarbij gaat het om de renovatie van de perrons en de afbouwwerkzaamheden.

Den Haag Nieuw Centraal is één van de zes landelijke grote Nederlandse stations, de zogenaamde Nieuwe Sleutelprojecten, die verbouwd worden door ProRail om de mobiliteit van reizigers te vergroten, zowel internationaal, nationaal als lokaal. Het draagt ook bij aan het doel om de huidige capaciteit van het spoor overal in Nederland te vergroten. De nieuwe OV-terminal in Den Haag is daar een goed voorbeeld van: het wordt een zeer toegankelijke, overzichtelijke en efficiënte overstapgelegenheid. Dit maakt het mogelijk dat de verwachte groei van reizigers op het station in Den Haag in 10 jaar 50 procent kan stijgen naar ruim 300.000 reizigers per dag.

Met de bouw is een totale investering gemoeid van 120 miljoen euro. Hiervan draagt het ministerie van Infrastructuur en Milieu bijna 100 miljoen euro bij en de gemeente Den Haag financiert de rest. Architectenbureau Benthem Crouwel heeft het ontwerp gemaakt. In opdracht van de gemeente Den Haag verzorgt ProRail de bouw. Voor de uitvoering heeft ProRail aannemer Strukton gecontracteerd.

Het nieuwe Den Haag Centraal is overigens ook via Layar op je mobiele telefoon te bekijken. In opdracht van Prorail heeft Studio i2 een 3D model van het nieuwe station gemaakt.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook