> > Transformatie laboratorium in Dijon door MVRDV

Transformatie laboratorium in Dijon door MVRDV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-05-2011 - De gemeente Dijon en Teletech International hebben MVRDV geselecteerd voor de transformatie van een leegstaand mosterdlaboratorium. De nieuwe functie is een innovatief callcenter met sociaal programma in vorm van een educatiecentrum en incubator.

Het in 2004 gerealiseerde gebouw, een voormalig mosterdlaboratorium van Unilever in Dijon, is gesloten in 2009. Het laboratorium is in goede staat maar vanwege de diepte van het gebouw is het niet geschikt voor conventionele werkplekken. Het budget voor de verbouwing is te laag om de bestaande gevel te vervangen of om grote wijzigingen aan te brengen in de constructie. Een balans is noodzakelijk tussen een nieuwe interventie en intelligente hergebruik van het bestaande.

Het Teletech callcenter heeft spitsuur in de ochtend, middag en vroege avond. Alleen op deze momenten zal het gebouw met volledige bezetting draaien. Voor deze korte perioden zullen werkplekken gebruikt worden die normaal gesproken niet geschikt zijn voor een volledige achturige werkdag. De transformatiestrategie is aangepast aan dit irreguliere gebruik van het gebouw. Het interieur wordt veranderd in een werklandschap waar de 600 jonge callcenter operators een flexibele werkplek hebben en overal kunnen inloggen. Daarnaast worden er stille, open en besloten plekken aangeboden. Het interieurontwerp is geïnspireerd op de werkwijze van jongeren, die vaak werken met een laptop op de bank of in bed. De ruimtes zijn zo ingericht dat de operators kunnen werken zoals ze zelf willen. Het is een informele ruimte die gemeubileerd is met huiselijke objecten voor een creatieve werksfeer.

Een groot raam, dakramen en een atrium zijn gebruikt om een gemeenschappelijk gevoel te creëren en zorgen voor voldoende daglicht in het gebouw van 40 bij 70 meter. Omdat deze maatregelen een groot deel van het beschikbare budget opnamen moesten andere delen zo economisch mogelijk ontworpen worden. De gevel bijvoorbeeld wordt niet vervangen maar getransformeerd met een simpele print van een flashcode die linkt naar de activiteiten van het bedrijf. De gevel zal functioneren als communicatiemiddel en een signaal zijn voor de transformatie. De begane grond is open en bestemd voor parkeren. Dit zal niet worden gewijzigd aangezien het gebouw in een overloopgebied staat.

Buiten het spitsuur zullen de callcenter medewerkers tijd hebben om gebruik te maken van het educatiecentrum, de galerie of incubator die zich in het gebouw bevinden.

Het callcenter voor Teletech is niet de eerste transformatieopgave voor MVRDV. Eerder zijn naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau silo's in de haven van Kopenhagen omgebouwd tot appartementengebouwen met 84 woningen en werd een voormalige gevangenis in de Amsterdam verbouwd tot hotel.

De oplevering van de 6.000m² grote Teletech callcenter staat gepland voor medio 2012.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook