> > Studentenpaviljoen Erasmus Universiteit

Studentenpaviljoen Erasmus Universiteit

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-05-2011 - In het hart van het nieuwe masterplan voor Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam komt een nieuw Studentenpaviljoen. Afgelopen januari won de ontwerpcombinatie Powerhouse Company en De Zwarte Hond hiervoor de Europese architectenselectie.

Impressies van het ontwerp van Powerhouse Company en De Zwarte Hond.

Het paviljoen wordt het centrale ontmoetingspunt op de campus. Het moet de kennisuitwisseling stimuleren. Hier ontmoeten de studenten van de verschillende studierichtingen elkaar, van wetenschap, economie tot cultuur.

Duurzaamheid, transparantie, gebruik en intimiteit zijn integraal met elkaar verbonden in het ontwerp voor dit nieuwe dynamische Studentenpaviljoen. Het paviljoen valt op door een dynamische gevel opgebouwd uit horizontale lamellen.

Nanne de Ru (Powerhouse Company): “We hebben een gebouw ontworpen dat zich heel logisch en natuurlijk in het masterplan vleit. Het wil uitnodigen tot spontaan gebruik; je wandelt er als het ware vanzelf naar binnen.” Binnen een ring van publieke ruimtes bevindt zich de logistieke kern met daarboven een multifunctionele theaterzaal die ruimte biedt voor lezingen, optredens en debatten. Door de slimme ordening van functies is het paviljoen flexibel in gebruik en kunnen alle ruimtes tegelijk gebruikt worden zonder onderlinge overlast.

Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond): “Door de compacte en centrale logistiek in de kern van het gebouw te positioneren, kan de gevel overal open zijn.”

Nanne de Ru: “Door de dynamische lamellen aan de buitenzijde te openen of te sluiten kan er meer daglicht in het gebouw worden gebracht of kan de zon worden geblokkeerd. Zo kan de energievraag worden beperkt, maar stelt het de gebruiker ook in staat om de intimiteit van de binnenruimte aan te passen. Het gebouw verandert van uiterlijk en onderstreept daarmee het dynamische karakter van het paviljoen binnen de campus.” Het paviljoen kan geborgen en intiem zijn op een maandagochtend maar tegelijkertijd zeer open en feestelijk op een vrijdagavond.

Willem Hein Schenk: “Het Studentenpaviljoen krijgt een zeer transparant karakter en biedt rondom uitzicht op de nieuwe campus. Door de transparante gevel grenst de binnenruimte overal direct aan het omliggende terrein.”

De bouw start begin 2012. De verwachting is dat het Studentenpaviljoen eind 2013 in gebruik kan worden genomen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook