> > aNNo wint open oproep gemeentehuis Beerse

aNNo wint open oproep gemeentehuis Beerse

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-08-2011 - aNNo architecten uit Gent is de winnaar van de Open Oproep voor de renovatie en uitbreiding van het art-deco gemeentehuis van Beerse in Vlaanderen.

Impressies aNNo architecten ism Polygon Graphics

Het winnende ontwerp van aNNo architecten voorziet in een nieuwe uitbreiding van één bouwlaag op de kop van het kenmerkende gemeentehuis, dat in 1935 door de architecten Wijn en Boon werd ontworpen. Dit gebouw was in het verleden moederhuis en sinds 1977 in gebruik als gemeentehuis. Het wordt nu beschouwd als waardevol erfgoed. Tussen het oude en nieuwe deel komt een nieuwe toegang, die tevens het eindpunt is van de bestaande monumentale beukendreef. Het concentrische gemeenteplein wordt herontworpen en betrokken op het nabijgelegen park. Op deze wijze grijpen de ontwerpers de kans om met het renovatie van het gemeentehuis de verbinding tussen het gemeenteplein, de dreef en het gemeentelijk park Echelpoel te versterken en zo de ambitie van het structuurplan van Beerse te ondersteunen.

Raadszaal, personeelsruimte, en de verschillende spreeklokalen worden in het nieuwe deel opgenomen en georganiseerd rond een centrale patio met waterpartij, een referentie naar de vijvers in het park Echelpoel. De vormgeving en materiaalgebruik van het nieuwe deel is geïnspireerd op de bestaande baksteenarchitectuur van het art-deco gebouw, zoals gebruik van baksteen en verticale accenten. Blikvanger van het nieuwe ontwerp is de dubbelhoge raadszaal met geperforeerd bakstenen metselwerk (claustra) waardoor een specifieke lichtinval wordt geënsceneerd.

Binnenin wordt de rigide ziekenhuisarchitectuur van het bestaande gebouw subtiel opengewerkt om licht toe te laten, de leesbaarheid en transparantie te verhogen. Op de begane grond worden de voor het publiek vrij toegankelijke diensten (entreegebied, wachtruimte, spreeklokalen en loketten) gehuisvest. Op de verdieping worden de kantoor-, werk- en vergaderlokalen voor de interne administratie en het bestuur georganiseerd.

Het wedstrijdconcept en de schakeling van de functies is ingegeven vanuit het streven van de gemeente Beerse naar een optimale, moderne en klantvriendelijke dienstverlening voor de burgers en bedrijven.

In samenwerking met het ingenieursbureau Studiebureau Technieken wordt een concept uitgewerkt waarbij zoveel als mogelijk zal gebruik worden gemaakt van groene energiebronnen als zonnepanelen en warmte- en koude opslag. Verder is er focus op het beperken van materiaalverbruik en worden materialen geselecteerd met een zo goed mogelijke milieuklasse volgens NIBE.

Het ontwerp van aNNo respecteert in sterke mate het waardevolle gebouw, en refereert op verschillende punten naar de originele art-deco architectuur van het bestaande gemeentehuis, maar geeft tegelijk uitdrukking aan het streven naar een duurzame en moderne inzet van het historische patrimonium.

De jury koos dan ook het ontwerp van aNNo architecten als winnaar van de wedstrijd vanwege het harmonieus geheel tussen oud en nieuw gemeentehuis, de lichtheid en openheid van het ontwerp, de weldoordachte inrichting en de functionaliteit van het gebouw.

aNNo architecten won de prijsvraag van Architectuur Kristoffel Boghaert, kbng architectuur stedebouw restauratie, Møbilair en A2D Architects.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook