> > Samenwerking NAi en Chinese ontwikkelaar

Samenwerking NAi en Chinese ontwikkelaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-08-2011 - Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en de Chinese projectontwikkelaar VANKE ondertekenen vandaag in Beijing een overeenkomst voor een samenwerking op het gebied van sociale woningbouw. De overeenkomst biedt ook mogelijkheden voor samenwerking op andere gebieden.

Directeur van het NAi Ole Bouman, en vicepresident van VANKE Mao Daqing, ondertekenen de overeenkomst in het bijzijn van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Het eerste concrete project van de samenwerking is de ontwikkeling van een grote hoeveelheid, zogenoemde low cost housing units nabij Beijing door een groep van Nederlandse én Chinese architecten.

De samenwerking tussen het NAi en VANKE begon in juni 2010 en maakt onderdeel uit van het NAi Matchmakingprogramma. Het NAi zet met het Matchmakingprogramma Nederlandse architectuurexpertise in om wereldwijd dringende, ruimtelijke opgaven aan te gaan. China kampt met problemen op het gebied van woningbouw. Er staat grote druk op de productie, maar ook op de duurzaamheid van woningen en de leefbaarheid van woonwijken.

Met het Matchmakingprogramma koppelt het NAi Nederlandse experts aan getalenteerde Chinese architecten en een projectontwikkelaar. Dit levert culturele verdieping op en stimuleert werkgelegenheid. Hiermee sluit het programma ook aan bij het cultuurbeleid van staatssecretaris Zijlstra, dat de koppeling tussen cultuur en economie stimuleert. Zijlstra: ,,Nederlandse architecten behoren tot de wereldtop maar hebben het in ons land op dit moment als gevolg van de crisis niet makkelijk. Mede dankzij het NAi kunnen zij nu hier in China hun creativiteit kwijt - een schoolvoorbeeld van hoe je van een probleem een kans kunt maken.’’

Het NAi is naast een museum, met studiezaal, groot archief en platformactiviteiten, een sectorinstituut voor de Nederlandse architectuur. Het NAi kent een sterke verbinding met China. Tot januari vertoont het NAi dwarsdesign, waarin het werk van acht kritische Nederlandse en Chinese ontwerpers te zien is. In december 2011 verzorgt het NAi één van de vier hoofdpaviljoens op de Shenzhen Biënnale.

VANKE is de grootste vastgoedontwikkelaar in China. Het bedrijf werd in 1988 opgericht door succesvol zakenman en avonturier Wang Sui en werd de tweede beursgenoteerde onderneming aan de Shenzhen Stock Exchange. VANKE ontwikkelt, beheert en verkoopt vastgoed over heel China waarin het werkt met gerenommeerde Chinese en Westerse architecten als URBANUS en Steven Holl Architects. Het hoofdkantoor is gevestigd in Shenzhen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook