> > Perspreview Schatkamer Architectuurinstituut

Perspreview Schatkamer Architectuurinstituut

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-09-2011 - Het Nederlands Architectuurinstituut - Museum voor architectuur (NAi) in Rotterdam heeft gisteren de door OMA ontworpen Schatkamer aan de pers gepresenteerd. In deze ruimte komen de topstukken uit het omvangrijke archief van het NAi.

De Schatkamer van het NAi (foto's Bart van Hoek) en de Schatten (bron: Collectie NAi): M. de Klerk, Woningbouw Spaarndammerplantsoen, Amsterdam, 1917, D. van Woerkom, Atelierwoning, 1987, J. B. Bakema / architectengroep Opbouw, Pendrecht, Rotterdam, 1947-1951 en J.J.P. Oud, Gemeentelijke woningbouw Blijdorp, Rotterdam, 1931-1932.

Ole Bouman van het NAi koos voor Rem Koolhaas (en zijn OMA) als architect omdat hij zonder twijfel de grootste nog levende Nederlandse architect is. Koolhaas deed destijds mee aan de prijsvraag voor het NAi en ontwierp de nabijgelegen Kunsthal. Ontwerpvarianten van dit laatste gebouw zijn te zien in de Schatkamer.

Rem Koolhaas en Saskia Simon van OMA ontwierpen de ruimte in nauw overleg met de ontwerper van het NAi, Jo Coenen.

Het eerste idee om de Schatkamer in de kelder van het NAi te situeren ontstond tijdens de recente verbouwing. Bezoekers kunnen bij de entree van de grote zaal op de begane grond rechts door een glazen pui in de kelder kijken. Architect Jo Coenen wist zich te herinneren dat het idee was dat je hier op de hellingbaan naar de kelder zou kijken. Deze hellingbaan is er door bezuinigingen nooit gekomen, nu kijk je op een installatieruimte.

De entree voor de Schatkamer is aan de achterzijde van de grote zaal. Een donker traliehek roept de associatie met een bankkluis op. Via een smalle trap kunnen de bezoekers naar de Schatkamer in de kelder afdalen. Bij de entree liggen boekjes die een toelichting geven op de getoonde stukken.

Semi-transparante kunststof stroken, die functioneren als een soort gordijnen, zorgen ervoor dat de bezoekers in eerste instantie de 100 tentoongestelde schatten niet zien. De ruimte is symmetrisch van opzet. Er zijn twee typen ruimten. Centraal staat een cirkelvormig glazen volume dat verdeeld is in zes "taartpunten". De collectiestukken zijn geordend op typisch Nederlandse thema's: Experiment (de drang naar het nieuwe), Samen (samenwerking is een deugd), Toegankelijk (de wereld is van iedereen), Maakbaar (alles is te ontwerpen), nieuwsgierig (werelden verkennen) en Sober (de luxe der eenvoud). Aan beide zijkanten zijn nisvormige ruimten waar de bezoeker 1 op 1 met het collectiestuk is. Tentoongesteld worden bijvoorbeeld modellen van Rietvelds zigzag stoel, een schetsboek van Berlages reis door Italië en een studie voor Contra-constructie / Maison Particulière door Doesburg en Van Eesteren.

De Schatkamer wordt komende zaterdag om 17 uur geopend door Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Architect Rem Koolhaas zal bij de opening aanwezig zijn. De opening valt samen met '24 uur cultuur' de opening van het culturele seizoen in Rotterdam. Het NAi organiseert verschillende activiteiten en is gratis toegankelijk. Zo is er een interviewmarathon met architecten, ontwerpers en vormgevers over de ontwikkeling van de stad (zaterdag, 20 - 24 uur) en Upload Cinema: Remixing the City met internetfilmpjes waarin de stad een hoofdrol speelt (zondag, 12:30 uur).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook