> > Kantoor BP Raffinaderij Rotterdam van GROUPA

Kantoor BP Raffinaderij Rotterdam van GROUPA

14-09-2011 - GROUPA ontwierp in de Rotterdamse haven het nieuwe kantoor voor BP Raffinaderij Rotterdam. In verband met mogelijk explosiegevaar is het gebouw in een kunstmatig duin gelegen.

Het kantoor is gerealiseerd aan snelweg A15, in de overgang tussen het ruige industriële landschap van de raffinaderijen en het groene waterrijke landschap van het Brielse Meer, direct aan de overzijde van het Hartelkanaal.

In verband met het mogelijke explosiegevaar ligt het gebouw aan de noordzijde verscholen in de aangelegde duinwal, terwijl aan de zuidzijde het gebouw uit de duinwal tevoorschijn komt en zo alle mogelijkheden van uitzicht en toetreding van daglicht optimaal benut. Het gebouw krijgt hierdoor drie karakteristieke zijden: de duinwal aan de noordzijde waar gebouw en landschap één worden, de zuidzijde waar het gebouw met twee markante volumen duidelijk zichtbaar word vanaf de Suurhoffbrug, de elegant gebogen gevel aan de pleinzijde waar op een toegankelijke en logische wijze de entree van het gebouw is gepositioneerd.

Ook in het interieur is het duin op dynamische wijze zichtbaar en vormt onderdeel van de werkomgeving. In het aangelegde duinlichaam is een langgerekt atrium uitgesneden, vol daglicht en van continu wisselende afmetingen door het golvende snijvlak aan de duinzijde. De wand op het snijvlak is bekleed met houten latten die verschillen in kleur en maat en daarmee een beeld oproepen van gestapelde grondlagen; een verwijzing naar de werkzaamheden van BP RR. De veelvuldige toepassing van natuurlijke materialen als hout, beton, en natuursteen, benadrukken nogmaals de ‘aardsheid’ en robuustheid van de kernwerkzaamheden van het bedrijf.

Het atrium wordt geflankeerd door twee kantoorvleugels. De kantoorvloeren, onderling door bruggen verbonden, staan in open verbinding met elkaar en het atrium. De medewerkers van BP werken in één open ruimte, volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Bijeenkomsten vinden plaats in vergaderkamers, die als sky-boxen in het atrium zijn geschoven.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook