> > Uitreiking en tentoonstelling ideeënprijsvraag Bouwkunde Delft

Uitreiking en tentoonstelling ideeënprijsvraag Bouwkunde Delft

24-02-2009 - Op 13 mei is het een jaar geleden dat de faculteit Bouwkunde van TU Delft afbrandde. Het verlies van het gebouw van de architect Van den Broek vormde de aanleiding voor het lanceren van een internationale ideeënprijsvraag voor een nieuw gebouw.

De prijsvraag leverde 466 inzendingen uit 50 verschillende landen op. Na de prijsuitreiking op 14 maart is het resultaat te zien in de gelijknamige tentoonstelling "Building for Bouwkunde" in het NAi.

De ideeënprijsvraag "Building for Bouwkunde" werd vorig jaar september officieel gelanceerd tijdens de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië. De afgebrande faculteit vormde in het Nederlands paviljoen de aanleiding voor het Nederlands Architectuurinstituut om met TU Delft de rol van architectuur en architectuuronderwijs opnieuw te onderzoeken. De afgebrande faculteit vormde voor het Nederlands Architectuurinstituut de aanleiding om samen met de TU Delft in het Nederlands paviljoen de relatie tussen architectuur en architectuuronderwijs opnieuw te onderzoeken. Op 14 maart worden de prijswinnaars en eervolle vermeldingen door minister Plasterk van OCW bekend gemaakt. De jury van de prijsvraag bestond uit Liesbeth van der Pol (voorzitter), de architecten Rahul Mehrotra, Yung Ho Chang, Herman Hertzberger, Kees Kaan, Herma de Wijn (secretaris), architectuurstudente Leanne Reijnen en NAi directeur Ole Bouman. De bekendmaking wordt voorafgegaan door een debat naar aanleiding van de inzendingen van de acht genomineerden, onder leiding van documentairemaker Jord den Hollander. Na afloop opent de gelijknamige tentoonstelling.

De prijsvraag heeft geresulteerd in een schat aan ideeën. De overweldigende hoeveelheid plannen vroeg om analysekaders om op die manier het jureren te kunnen structureren. Dit structurerende principe vormt eveneens de basis van de tentoonstelling en bestaat uit drie typologieën: one, some, more: een gebouw, meerdere gebouwen of een verzameling van gebouwen. In de tentoonstelling worden de inzendingen getoond met daarin een onderscheid tussen de 8 genomineerden, de longlist van 42 en de overige 416 ingediende plannen. Ook is er de categorie "ideeën": deze plannen zijn bijzonder om hun visie op bepaalde onderdelen van de (architectuur)opgave. Die plannen nemen een aparte plek in de tentoonstelling.

Naast de inzendingen zoomt de tentoonstelling in op de geschiedenis van het oude gebouw (in samenwerking met NAi collectie) en het ontstaan van de TU Delft als opleiding voor bouwkunde. In 1953 kreeg architect Van den Broek de kans om zijn ideeën over een nieuwe onderwijsvorm in een gebouw voor bouwkunde vorm te geven. De kans een nieuwe faculteit bouwkunde te realiseren en de mogelijkheid om de opleiding te toetsen aan onze tijd is er opnieuw. Het NAi wil de relatie tussen gebouw en inhoud benadrukken. Dit wordt in de tentoonstelling verder benadrukt door middel van interviews met personen, betrokken bij de jurering van de prijsvraag, en ook leden die deelgenomen hebben aan verschillende denktanks die parallel aan de prijsvraag hebben plaatsvonden. De tentoonstelling is van 15 maart tot 7 juni 2009 in het NAi te zien.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook