> > Plan Kettingreactie winnaar Ymere NAi Prijsvraag 2011

Plan Kettingreactie winnaar Ymere NAi Prijsvraag 2011

14-10-2011 - De derde Ymere NAi prijsvraag 2011, ‘New Harloheim’, is gewonnen door Joep van der Veen en Tom Bokkers met het plan ‘Kettingreactie - Parelketting rond een rijk stedelijk mozaïek’.

De prijsvraag stond dit jaar in het teken van Haarlem, in het bijzonder Haarlem-Oost, en hoe dit gedeelte van de stad zich kan ontwikkelen tot een wezenlijk onderdeel van de metropoolregio Amsterdam. Naast een geldbedrag van 12.500 euro krijgt het winnende team de opdracht om hun visie verder uit te werken in een tentoonstelling in de vorm van een ontwerpatelier die vanaf 26 november 2011 te zien is in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en vanaf april 2012 in Haarlem.

In de visie van het team van Van der Veen en Bokkers krijgt Haarlem-Oost verschillende kleine impulsen die uiteindelijk een kettingreactie veroorzaken. ‘Kettingreactie’ sprak de jury vooral aan, omdat het inspireert tot verder denken. „Het team heeft oog gehad voor de plaats van het plangebied in de wijdere omgeving en voor het karakter van de regio. Het regelt niet meer dan nodig is. Er blijft ruimte voor de toekomst door het achterwege laten van de gebruikelijke opsplitsing van woonmilieus.”, zo leest het juryraport. Een gedeelde tweede plaats ging naar ‘Ringstad’ van het team van XML Architecture Research Urbanism en ‘Creating Class’ van het team van hoofdontwerper Camila Pinzon Cortes.

Het NAi en woningcorporatie Ymere schrijven elke twee jaar een prijsvraag uit voor architectuur, beeldende kunst, landschapsarchitectuur en stedenbouw. New Harloheim is de derde editie van de prijsvraag. De keuze viel dit jaar op Haarlem vanwege de complexiteit en breedte van de opgave in dit gebied. Mede daarom was de prijsvraag alleen uitgeschreven voor multi-disciplinaire teams, zodat zaken die ver van de architectuur liggen ook aangeraakt konden worden. „De Ymere NAi prijsvraag voor Haarlem Oost brengt creativiteit van ontwerpers, durf van opdrachtgevers en bestuurlijke verantwoordelijkheid van een gemeente bij elkaar in een opgave waar heel Nederland van kan leren.”, aldus NAi directeur Ole Bouman.

De discussie die de opgave op gang heeft gebracht, moet het begin zijn van een inspirerende langetermijnvisie voor het gebied. Uit de 33 inzendingen werden 7 teams genomineerd, waarvan uiteindelijk ‘Kettingreactie’ met de prijs naar huis ging.

De jury bestond uit Rijksadviseur voor de infrastructuur Ton Venhoeven, stadsbouwmeester te Haarlem Max van Aerschot en architect Elma van Boxel (ZUS), hoogleraar Politieke Geografie Ewald Engelen, merk-/marketingexpert en mede-oprichter en partner De Positioneerders Mary Hoogerbrugge, Planoloog Schiphol Group Maurits Schaafsma en Hans Venhuizen (bureau Venhuizen).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook