> > RAU ontwerpt gemeentehuis Brummen

RAU ontwerpt gemeentehuis Brummen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-11-2011 - BAM Utiliteitsbouw en architectenbureau RAU hebben de Europese aanbesteding voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Brummen gewonnen. Het ontwerp van RAU is gekozen uit vijf schetsontwerpen.

Beelden van het ontwerp (vbnb): Het exterieur, de centrale hal, een vogelvlucht, de entree, een kantoorruimte en de opengewerkte begane grond.

RAU ontwierp een compacte nieuwbouw rond de monumentale villa waarin het gemeentehuis is gevestigd. Door een terughoudende, transparante vormgeving worden de kwaliteiten van het historische gebouw versterkt. Het omringende en momenteel sterk versnipperde terrein wordt als park nieuw ingericht.

Het gemeentehuis uit 1890 is in de loop der jaren een aantal keren verbouwd en heeft daardoor een deel van zijn architectonische kracht verloren. RAU stelt voor om het gebouw weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat. Daardoor wordt de villa als zelfstandig gebouw met statige uitstraling in ere hersteld. Door de transparante vormgeving van de uitbreiding is het monument van alle kanten te beleven.

Door de omarming ontstaat tussen de twee gebouwen een lichte, representatieve centrale hal. De nieuwe entree voor het publiek bevindt zich aan de zuidzijde, waar bezoekers met een landschappelijk vormgegeven trap in de centrale hal worden ontvangen. Bezoekers krijgen hier meteen een overzicht van het hele gebouw. Tevens wordt vanuit hier op één niveau zowel de nieuwbouw als het monument ontsloten.

De ruimtelijke organisatie in het nieuwe ensemble is gegroepeerd rondom het monument, waarbij een continue interactie tussen beide bouwdelen mogelijk is. De compacte opzet zorgt voor korte looplijnen en bevordert samenwerking tussen medewerkers. Een mix van teamwerkplekken, open en gesloten kantoren en open en gesloten overlegplekken legt de basis voor nieuwe, eigentijdse manieren van werken. Bovendien zijn de plattegronden volledig flexibel indeelbaar en kunnen aan veranderende behoeftes van de gemeente aangepast worden.

De nieuwbouw vervangt de bestaande uitbreiding uit de jaren tachtig. De gemeente Brummen vroeg in de aanbesteding om semi-permanente huisvesting met een levensduur van 20 jaar. Er worden vooral natuurlijke en herbruikbare bouwmaterialen gekozen. Draagconstructie, gevel en vloeren zijn gemaakt van hout en worden zo veel mogelijk prefab geproduceerd. Een groot aantal toegepaste producten hebben een Cradle-to-cradle certificering. Verlichting en vloerbedekking worden via de ®turntoo formule op prestatie-basis gehuurd en gaan aan het einde van de levensduur terug naar de producent.

Ook energetisch voldoet het plan aan hoge eisen. Naast hoogwaardig isolerend glas en passieve zonwering door middel van een omlopende luifel en lamellen worden ook de aanwezige hoge bomen voor de beschaduwing van het gebouw gebruikt. Het mos-sedum dak zorgt voor natuurlijke dakisolatie en regenwateropvang. Door het omarmen van de villa wordt deze grotendeels van een energiezuinige huid voorzien.

Oud en nieuw vormen samen een geheel dat elkaar in velerlei opzicht versterkt – esthetisch, energetisch en functioneel. Door de bewuste materiaalkeuze kan het gebouw lang meegaan, maar ook op duurzame manier weer uit elkaar gehaald worden.

De bouwstart van de 6 miljoen euro kostende uitbreiding wordt begin 2012 verwacht. De oplevering is voorzien voor de tweede helft van 2013.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook