> > WAM ontwerpt ambassade Saoedi-Arabië

WAM ontwerpt ambassade Saoedi-Arabië

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-12-2011 - WAM Architecten ontwerpt de ambassade en het consulaat van Saoedi-Arabië in Den Haag. Architect Wilfried van Winden liet zich voor de gebouwen inspireren door Arabische ornamentiek.

De maquette van de ambassad en het consulaat en gevelaanzichten van het geheel en het consulaat (beelden: WAM Architecten).

De vertegenwoordiging van Saoedi-Arabië komt in het Statenkwartier in de omgeving van het Congrescentrum en Europol. De ambassade wordt ondergebracht Villa De Kempenaer, een ontwerp van de Nederlandse architect J. Mutters (1858-1930). Hiervoor wordt de villa, tot voor kort in gebruik als woonhuis, in oude glorie hersteld.

WAM Architecten wil met het nieuwe ontwerp van Villa De Kempenaer een mengeling tot stand te brengen van Nederlands neoclassicisme en op Arabië geïnspireerde interieurarchitectuur. Bij de herbestemming van de villa tot ambassade is het doel het originele karakter van het statige exterieur volledig terug te brengen. Het interieur ondergaat een verandering die past bij de representatieve functie van de ambassade en bij de ‘Um 1800’- stijl. In het interieur, met name op de begane grond, zijn veel oorspronkelijke details bewaard gebleven: van de sierlijke cassetteplafonds tot het wandstucwerk met Balinees-Oriëntaals geïnspireerde motieven. Pilasters, balkons, kolommen en kapitelen van de villa zijn gemaakt van Franse kalksteen.

Het consulaat komt naast de ambassade. Ook voor het consulaat wordt een bestaand pand gebruikt. Dit gebouw wordt echter volledig gestript tot op het betonskelet en voorzien van nieuwe gevels. De gebouwen worden via een glazen passage met elkaar verbonden. Voor de passage en een deel van de villa wordt een rijk gedecoreerde voile geplaatst van staal.

Het consulaat, dat vooral een publieksfunctie heeft, wordt gekenmerkt door een sobere, klassieke architectuur met krachtige Arabische invloeden, zoals de rijk geornamenteerde erkers op de eerste verdieping. De bezoekers betreden het gebouw via een patio, die wordt gedomineerd door elementen uit de op Arabië geïnspireerde architectuur. De gevelbekleding wordt gemaakt van dezelfde kalksteen die is toegepast in Villa De Kempenaer. De plint, de kozijnen en de elegante erkers worden uitgevoerd in wit staal.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook