> > Nederlanders ontwerpen VN Lounge New York

Nederlanders ontwerpen VN Lounge New York

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-12-2011 - Een team van Nederlandse ontwerpers, waaronder architect Rem Koolhaas, heeft het ontwerp voor de prestigieuze Delegates' Lounge van het VN hoofdkwartier in New York gemaakt.

Het VN-gebouw, een ontwerp van Le Corbusier, Oscar Niemeyer en Wallice K. Harrison werd in 1952 voltooid. Momenteel wordt het VN-gebouw verbouwd. De Nederlandse regering schenkt de renovatie en herinrichting van de Delegates' Lounge, de ontmoetingsruimte voor diplomatieke vertegenwoordigers van de 192 VN-lidstaten.

Vier teams werd begin dit jaar gevraagd een ontwerp te maken voor de Lounge. Het interdisciplinaire team van Rem Koolhaas (OMA), ontwerper Hella Jongerius, grafisch vormgever Irma Boom, kunstenaar Gabriel Lester en theoreticus Louise Schouwenberg won de prijsvraag.

De Delegates' Lounge bevindt zich op een prominente plek in het VN-hoofdkwartier en heeft in de loop van de tijd verschillende veranderingen ondergaan. OMA's bijdrage bevat een belangrijke architectonische ingreep: het verwijderen van de mezzanine, die in 1978 werd toegevoegd. Door deze eenvoudige en krachtige ingreep is de open monumentale ruimte hersteld, evenals het ruime zicht op East River. Ook was de verandering aanleiding om de aanwezige kunstwerken, donaties van verschillende landen, te verplaatsen naar de "South Wall" van de Lounge. Deze muur krijgt een aluminium bekleding, die er voor zorgt dat door spiegeling ook de achterzijde van kunstwerken zichtbaar is.

Sommige bestaande meubels zijn eveneens teruggeplaatst, waaronder de iconische Peacock Chair, en worden afgewisseld met nieuwe ontwerpen, waaronder de RE-Lounge Chair en de Bubble Desk. Herinterpretaties van Nederlandse designklassiekers, waaronder een ontwerp van Gerrit Rietveld, alterneren met de herinterpretaties van internationale ontwerpen, waaronder een stoel van Jean Prouvé.

Voor het entreegebied heeft OMA gekozen voor een nieuwe informatiebalie en een tegenover geplaatste koffiebar die qua vormgeving en materiaal gelijk is aan de balie. Op de "Info Wall" boven de balie is een strook aangebracht met schermen op basis van techniek uit e-readers.

De renovatie van de Delegates' Lounge is eind 2012 gereed.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook