> > LOLA en Oudolf winnen competitie Groot Vijversburg

LOLA en Oudolf winnen competitie Groot Vijversburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-01-2012 - Een team bestaande uit LOLA, Deltavormgroep en Piet Oudolf heeft de opdracht gewonnen voor de parkuitbreiding Groot Vijversburg in Friesland.

Het ontwerp van LOLA, Deltavormgroep en Piet Oudolf voor Groot Vijversburg

Het team heeft de opdracht gewonnen via een nationale aanbesteding, waarvoor 5 teams geselecteerd waren. De overige ontwerpteams waren B+B i.s.m. Michael van Gessel, OKRA, Hosper en Strootman.

Park Groot Vijversburg is een openbaar wandelpark met een groeiende kunstcollectie, aan de rand van Leeuwarden. Het winnende ontwerp geeft een eigentijdse invulling aan twee nieuwe parkkamers, die een schakel vormen tussen het historische park, recreatiegebied de Lytse Wielen en natuurgebied de Grutte Wielen.

Centraal element in het ontwerp is de ‘Dwaalster’, een remix van twee historische parkfiguren: het sterrenbos en het labyrint. Deze structuur is opgebouwd uit vijf meter hoge bonte hagen, die als kamerschermen het bestaande weiland opdelen in parkruimtes voor uiteenlopend gebruik. Daarnaast legt de structuur verbindingen met het omliggende landschap en regelt het de bereikbaarheid van de verschillende velden. Elk uiteinde van de dwaalster heeft een eigen functie, waaronder een landschapsbalkon met zicht over het natuurgebied, een aanlegsteiger voor kanovaarders uit het recreatiegebied, een venster met zichtlijn naar het hoofdgebouw van het park en een hut met laarzen, van waaruit een moeraszone kan worden betreden. In een tweede parkkamer, die periodiek onder water kan lopen, ligt een aantal heuvels met vaste planten in een veld van knotwilgen. Via een gridstructuur van kleine dijkjes kunnen de heuvels worden bereikt.

Het ontwerp geeft de bezoeker een zo groot mogelijke keuzevrijheid in de manier waarop men door het park beweegt. In de dwaalster moet de bezoeker zelf zijn weg vinden naar de verschillende velden. De centrale ruimte geeft weliswaar overzicht in alle richtingen maar is tegelijkertijd richtingloos. Hiermee wordt in het ontwerp afstand genomen van de beschavings- en gezondheidsidealen waarmee het nabijgelegen romantische park en het modernistische recreatielandschap gemaakt zijn, en laat het de parkbezoeker zelf kiezen hoe deze het park wenst te gebruiken.

In 2013 zal de uitvoering van start gaan.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook