> > Woningen Studioninedots + HVDN op campus Delft

Woningen Studioninedots + HVDN op campus Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-02-2012 - Het ontwerp Suite 9 van Studioninedots + HVDN heeft de besloten prijsvraag gewonnen voor studentenwoningen op de campus van de TU Delft. Het hart van Suite 9 wordt gevormd door een collectieve buitenruimte.

Suite 9: de collectieve ruimte, de gevel, maquette en een schema van de gebouwstructuur (beelden: Studioninedots en HVDN)

In het masterplan van Mecanoo voor de TU-Delft Midden West worden de komende jaren 1100 permanente studentenwoningen gerealiseerd in diverse nieuwbouw projecten. Het eerste project bevindt zich aan de Balthasar van der Polweg tussen de studentenwoningen uit de jaren tachtig van architect Carel Weeber en de vorig jaar voltooide studentenflat van De Zwarte Hond.

Woningcorporatie DUWO vroeg om een studentencomplex met 140 permanente studentenwoningen in een langwerpig volume van 5 lagen. Het gebouw moest een sterke, eigen, identiteit en een collectieve ruimte op het dak krijgen. Ook werd gevraag extra regenwateropvang op het dak te realiseren. Studioninedots + HVDN won de competitie van Architectenbureau Marlies Rohmer en Knevel architecten.

Studioninedots + HVDN gaven in Suite 9 de gevraagde collectieve ruimte geen plaats op het dak maar in het hart van het gebouw. Hierdoor is een interactieve relatie tussen de bewoners, het gebouw en zijn omgeving ontstaan en kan het dak volledig met mos-sedum worden beplant.

Het volume is in de basis opgebouwd uit een centrale corridor met aan twee zijden studentenwoningen. Op strategische plekken zijn een aantal woningen verwijderd. Doordat de studentenwoningen afzonderlijk van elkaar zijn geïsoleerd en afzonderlijk constructief zijn opgebouwd kon in het ontwerp vrij worden bepaald waar dit zou gebeuren. De open ruimte die zo gecreëerd is geeft het gebouw de gewenste transparantie die zorgt dat de achtergelegen binnenhoven van het studentencomplex van Weeber hun relatie met de Balthasar van der Polweg behouden.

Door aan beide kanten van de corridor een verschillend aantal woningen te verwijderen ontstaat een levendige en onverwachte doorsnede met een overdekte entree en een centraal gelegen overdekte collectieve buitenruimte. Aan de zuidzijde zijn meer woningen verwijderd zodat het zonlicht tot diep in het gebouw kan komen. Een ruime trap verbindt de verschillende lagen met elkaar als één doorlopende collectieve buitenruimte. Deze centraal gelegen gezamenlijke buitenruimte vormt het hart van het gebouw. De houten bekleding geeft een warme uitstraling en een sterke identiteit aan het gebouw.

Om het beeld van eenvoudig repetitie van de woningen te voorkomen en een extra gelaagdheid te introduceren wordt rondom de collectieve buitenruimte een geperforeerde volkern platen gevel toegepast. De abstractie van het volume blijft op deze manier behouden en er ontstaan effecten op verschillende schaal niveaus. Bij het vallen van de avond zullen bijvoorbeeld achter de perforaties meerdere delen van de gevel oplichten waardoor het gevelbeeld langzaam veranderd. Dit geeft het gebouw een passende dynamiek en zorgt samen met de goed zichtbare collectieve buitenruimte dat het gebouw een interactieve relatie aan gaat met de plek waar het staat.

Bouwbedrijf Jan Snel gaat Suite 9 realiseren. De aanbieding van de aannemer maakte onderdeel uit van het winnende voorstel van Studioninedots en HVDN. De oplevering van de woningen is voorzien voor begin 2013.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook