> > MFA De Bast in Onstwedde voltooid

MFA De Bast in Onstwedde voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-02-2012 - Jorissen Simonetti architecten ontwierp de Multifunctionele Accommodatie De Bast voor Onstwedde, een dorp in de gemeente Stadskanaal met ongeveer 3.000 inwoners.

Het programma van de bestaande school wordt door de samenvoeging van de sporthal, gemeenschapsfuncties en onderwijs, verdubbeld. Het nieuwe programma van 417 m² is zorgvuldig ingepast in het straatbeeld en geënt op de lokale bouwtradities. Op meerdere niveaus wordt er aansluiting gezocht bij het dorp.

In het ontwerp van Jorissen Simonetti architecten bestaat uit een U-vormig bouwvolume met hellende dakvlakken. Dit dak wordt over de rug van het gebouw gelegd en loopt op twee plaatsen naar de straat toe af. Hierdoor wordt sluit het aan op de kleinschalige woongebouwen aan de overkant van de straat. De U-vormige massa is zodanig gepositioneerd dat er een sequentie van openbare plekken ontstaat, waardoor groen en ontmoeting elkaar versterken. Naast de school ligt een bestaande brink, deze wordt aangevuld met speels ingerichte schoolpleinen. Het gebouw ligt rondom een plein met daaraan de hoofdentree. Deze omarming van de openbare ruimte vormt een prettige en geleidelijke overgang van school naar straat. Het parkeren ligt achter de sporthal, uit het straatbeeld en met groen afgeschermd.

De architectuur is gebaseerd op de lokale bouwtraditie. Statige grote ramen laten veel licht en lucht binnen en verwijzen onder andere naar de oude boerderijen in de streek. Ook in de detaillering is gekeken naar de vroege voorbeelden. Typisch Groningse overstekken ofwel de afwezigheid daarvan, geven het gebouw een eigentijdse uitstraling. Er wordt gebruik gemaakt van Groninger baksteen uit de buurt, uit de plaats Oude Pekela.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook