> > Inbo huisarchitect van Diakonessenhuis Utrecht

Inbo huisarchitect van Diakonessenhuis Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-02-2012 - Met een ontwerp voor een nieuw entreegebouw heeft Inbo de selectie voor de nieuwe huisarchitect van het Diakonessenhuis te Utrecht gewonnen.

impressies van het entreegebouw door INBO

Het Diakonessenhuis koos bij deze selectie voor een complexe opgave, het ontwerp voor een nieuw entreegebouw. De entree ligt in de oksel van het gebouwencomplex op een logistieke knooppunt. De selectiecommissie oordeelde positief over het plan van Inbo, met name door de analytische aanpak en het integrale ontwerp dat alle problemen oplost.

Het nieuwe entreegebouw geeft het Diakonessenhuis een nieuw imago met een klantvriendelijke uitstraling. Centraal staat het klantcontactcentrum waar de ontmoeting met patiƫnten het hoofdthema is. De balies en spreekkamers zijn logisch en overzichtelijk gepositioneerd. Wachtruimten worden gecombineerd tot een geheel. Aan weerszijden van de entree liggen de functies die niet direct zorggerelateerd zijn, zoals winkeltjes en een restaurant, alsmede de door daklichten gemarkeerde stijgpunten. Achter de publieksfuncties bevindt zich de back-office met personeelsfuncties, waar ook de beddenbewegingen een logische plek vinden.

In het ontwerp van Inbo wordt het kenmerkende lichtgele metselwerk gehandhaafd. De kozijnen worden voorzien van een duidelijke omkadering die de rommelige detaillering aan het oog onttrekt. De donkere opbouw wordt voorzien van nieuwe lichte gevelbeplating met behoud van bestaande kozijnen. De zichtbaarheid van de entree wordt vergroot door een bestaand noodtrappenhuis te slopen en te vervangen door een nieuwe vluchtroute. Een tweede vluchttrappenhuis wordt omgevormd tot een nieuw icoon dat de entree markeert.

Het nieuwe entreegebouw wordt uitgevoerd in materialen die mooi verouderen en weinig onderhoud vergen. Binnen vormen warme, natuurlijke materialen en kleuren de basis. Het plafond van houten delen heeft akoestisch dempende eigenschappen en een filterend effect op het binnenvallende zonlicht via het dak.

De huisarchitect ontwerpt de toekomstige verbouwingen, renovaties en nieuwbouw van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook