> > Eigen woning architect Van Heeswijk op IJburg

Eigen woning architect Van Heeswijk op IJburg

08-03-2012 - Architect Hans van Heeswijk ontwierp zijn eigen huis op Rieteiland, IJburg. De woning onderscheidt zich door een verbazingwekkend transparante gevel met uitzicht op de omliggende natuur.

De straatgevel van de woning lijkt volledig gesloten. Enkele geperforeerde en geanodiseerde aluminium panelen kunnen worden opengeklapt om licht door te laten. De gevel aan de waterkant contrasteert met de gevel aan de straatzijde, deze is volledig open en gericht op het uitzicht.

Er zijn aan deze zijde van het huis twee vides en een dakterras. De vides op de begane grond / eerste verdieping en eerste verdieping / tweede verdieping bieden ruimte aan twee stalen steektrappen. Glazen borstweringen zorgen overal voor vrij uitzicht. Op de tweede laag is een deel uit het volume weggelaten om ruimte te maken voor het dakterras.

Dit transparante en ruimtelijke interieur is mogelijk door alle afsluitbare ruimten te plaatsen aan de straatzijde en in een drie verdiepingen hoge kern in het hart van het huis. Dit met hout beklede volume bevat wc’s, kasten en leidingen.

Kenmerkend voor de woning zijn de toepassing van materialen zoals glas, staal, beton en hout. Van Heeswijk ontwierp veel onderdelen speciaal voor dit huis, zoals meubels, boekenplanken, wastafelmeubels, banken, kasten, de haard, eettafels, een kookeiland met uitrijdbare dessert-trolley en deurkrukken en raamgrepen. Dit hang- en sluitwerk, is inmiddels in de collectie opgenomen bij Post & Eger als de serie deurbeslag ‘Wave’.

Het huis is een van de nominaties voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012. De winnaar van deze prijs wordt eind april bekendgemaakt.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook